Kursbok kvar trots kritik

- in Nyheter
@Lundagård

”Svårt att hitta lagom tjock bok” hävdar institutionen

Trots åratal av skarp studentkritik mot kursboken “Filosofins historia” stannar den på kurslistorna. Professorn på institutionen – som själv översatt den, hävdar att studenterna inte klarar av bokens svårighetsgrad.


Det ges få positiva omdömen om boken Filosofins historia av D.W. Hamlyn som ingår i kurslitteraturen under första fempoängskursen i teoretisk filosofi. Enligt kursutväderingar tycker studenterna att boken är godtycklig, svåröverskådlig, snårig, förvirrande, omständlig och dåligt översatt.

En majoritet anser att boken bör bytas ut. Det visar Lundagårds genomgång av de tre senaste terminernas kursutvärderingar.

– Den var allmänt ostrukturerad och rörigt skriven med parenteser åt höger och vänster. Man fick ingen egentlig helhetsbild, säger Carina Notarnicola som nyss läst kursen.

Kritiken är inte ny. Redan 1998 kunde dåvarande kursombud konstatera att studenterna under flera terminer varit missnöjda med boken. Och nyligen fick Bengt

Hansson, professor vid institutionen, ett anonymt brev från en frustrerad student som kritiserar grundkursen och den aktuella boken. Men ändå finns den kvar.

– Det har ju fortfarande inte hänt något trots att detta har varit uppe till diskussion flera gånger, säger kursombudet Helena Lundberg.

Bengt Hansson har själv översatt Filosofins historia. Men han kan inte ses ha något ekonomiskt egenintresse av att den fortfarande är i bruk. Hans ersättning utgick endast år 1994 då boken första gången utgavs på svenska.

Hansson förnekar att hans koppling till boken har haft någon betydelse för beslutet att behålla den.

Tvärtom kan han mycket väl tänka sig en annan bok, säger han. Men försvarar samtidigt beslutet att fortsätta använda Hamlyn.

– Den fungerar bra eftersom studenterna läser originaltexter vid sidan om.

han tycker att studenternas kritik är något överdriven och säger att han tror att missnöjet bottnar i att den är ”för ambitiös och svår att förstå”.

– Det är fel att säga att boken är ostrukturerad. Hamlyn återspeglar filosofernas eget tänkande och är noggrann i sitt refererande.

Tar man verkligen studenternas kritik på allvar?

– Ja, men vi följer den inte alltid. Vi har inte hittat någon bok som är lagom tjock, de är antingen populärböcker eller lärdomsverk i många band.

Flera av studenterna föreslår att Filosofins historia bör ersättas med en bok av Svante Nordin med samma namn.

Finns det ingen alternativ bok som även institutionen kan tänka sig?

– Nordins bok är oanvändbar. Den är omodern, schablonmässig och innehåller felaktigheter. Men vi har låtit Jan Hartman, kursansvarig lektor, påbörja ett kompendium som så småningom ska mynna ut i en ny bok som är anpassad efter kursen säger Hansson.