Trettio av trehundra juristplatser i Uppsala vigdes till studenter med invandrarbakgrund.
Nu har universitetet stämts av två studenter med toppbetyg som inte kom in på grund av kvoten.
Juristutbildningen i Uppsala var pionjär när den i höstas använde sig av den bara ett år gamla lag som ger lärosätena rätt att själva avgöra hur studenterna ska antas till tio procent av utbildningsplatserna. Kvoten som sattes upp krävde att de sökande hade föräldrar som båda var födda utomlands.
Detta fick advokaten Gunnar Strömmer på den ideella organisationen Centrum för rättvisa, och två sökande som inte kommit in, att se rött. De missgynnade studenterna kräver 120 000 kronor var i skadestånd.
– Vår utgångspunkt är att alla människor ska behandlas lika, oavsett kön, sexualitet eller etnisk bakgrund. Vi går till domstol för att få detta bekräftat, säger Strömmer till Lundagård.
Han anser inte att Högskoleförordningen ger utrymme för kvotering av det slag Uppsala universitet använt sig av, och har fått stöd av utbildningsminister Thomas Östros och diskrimineringsombudsmannen Margareta Wadstein som uttalat sig kritiskt om Uppsalas rekrytering.
Ingen som Lundagård kontaktat vid Juridiska fakulteten i Uppsala vill kommentera fallet. Men prorektor Lena Marcusson har tidigare i en intervju med Uppsala studentkårs tidning Ergo sagt att man inte anser att det rör sig om etnisk diskriminering.
– Att man har två svenskfödda eller utrikes födda föräldrar innebär inte i sig att man tillhör en bestämd etnisk grupp. Det finns många etniska grupper i båda kategorierna. Men vi var medvetna om att frågan är omdiskuterad och att rättsläget tolkas på olika sätt, när vi fattade beslutet, säger Lena Marcusson till Ergo.
Uppsala universitets studentkår försvarar den alternativa antagningen.
– De som kom in på det alternativa urvalet är väl berättigade sina platser. De har med sig många värdefulla kvaliteter som berikar utbildningen, både traditionella meriter och erfarenheter som är viktiga att ta till vara, säger Erik Persson som är jämlikhetsansvarig på kåren.
Inom kort kommer fallet att tas upp i tingsrätten i Uppsala.