Kårernas arbetsmarknadsdagar minskar steget mellan studier och arbetsliv. Men medan teknologer och ekonomer har en dag i syfte att skapa kontakter ska humanisterna inspireras att hitta sin yrkesidentitet.
Det är inte alltid lätt att veta vilken typ av jobb utbildningen leder till. Många kårer anordnar därför arbetsmarknadsdagar där studenter kan knyta kontakter med företag eller bara skaffa sig en tydligare bild av det framtida yrkeslivet.
Teknologkåren ordnar varje höst arbetsmarknadsdagen Arkad då företag bjuds in för att informera och erbjuda kontaktsamtal. Kåren erbjuder även en karriärservice som de ger i samarbete med arbetslivscentrum.
– Studenterna får bland annat hjälp med att skriva CV och delta i simulerade anställningsintervjuer, berättar Therese Ranagården från arbetsmarknadsutskottet.
Lundaekonomernas verksamhet liknar teknologkårens till stor del, med arbetsmarknadsdagar, företagspresentationer och studiebesök. I februari anordnades EEE, ekonomernas arbetsmarknadsdagar och under hösten ordnas Visionsdagen. Det är en seminariedag som ska hjälpa studenterna att välja inriktning till kandidatnivå.
-Vi ordnar också debatter med företagare och studentpaneler. Frågor som diskuteras kan till exempel röra hur finansbranschens framtid ser ut, säger näringslivsansvarige Patrick Roos.
Ett karriärcenter är på gång till våren där professionella rådgivare ska guida studenter och hjälpa dem att planera sin framtid. En annan nyhet för terminen är “Frukostklubben” där föreläsningarna sker på morgonen och publiken bjuds på frukost.
– Frukostklubben låter lite udda personer som Christer Fårheus föreläsa, berättar Patrik Roos.
En kår som inte haft lika lätt att locka företag är humanistkåren som tvingats ställa in flera arbetsmarknadsdagar eftersom för få företag varit intresserade. I år lyckades de bättre. Den 25 februari bjöds humaniststudenterna in till IKM som står för “inspiration, karriär och möjligheter”.
– Vi vill hjälpa studenterna att komma ut som humanister, berättar Viktoria Wallin som var projektledare.
De inbjudna gästerna kallades för inspiratörer och skulle visa på olika sätt att jobba som humanist. På plats fanns allt från översättare till projektledare på Vägverket.
Viktoria Wallin menar att humanister till skillnad från till exempel ekonomer och teknologer måste identifiera företaget snarare än sig själva.
– Vi måste tänka att där skulle det finnas utrymme för en humanist. Den här dagen ska inspirera till att skapa egna möjligheter.