När er nya upplaga av Lundagård damp ner i brevlådan häromdagen läste jag som vana trogen igenom eran tidning för att uppdatera mig om vad som försigår på universitetet och i övriga Lund.
Ganska snabbt fastnade jag för en recension av Malmö nations restaurang Gyllene Kalven.
Jag har nog aldrig varit med om någon som har lyckats klämma in så mycket fördomar och glåpord i en restaurangrecension som ni gjorde. Många av de fakta som ni vräkte ur er är dessutom inte sanna. Ni börjar med att påstå att “Malmö nation har ett rykte om sig att vara exklusivt på gränsen till exkluderande”, om ryktet är sant kan jag bara beklaga, men varför över huvudtaget yttra sig, som neutral reporter, att Malmö nation ska vara exkluderande? Hör det ihop med en matrecension? Jag vet inte.
Att dessutom göra politiska ut-talande baserat på kläderna som gästerna bar den kvällen tycker jag är ett tarvligt sätt att visa sina åsikter i samhället. “Jag misstänker att detta är så nära Stockholms ’brat pack’ man kan komma i Lund”. Var det några du kände igen från nån form av skvallerblaska eller baserade du det enbart på deras klädval iform av jeans och blazer?
Vidare i recensionen gissade du, förmodade du, vad vet jag, att kocken var en han, det var en hon.
Till din kritik angående maten har jag inget att säga om, egentligen inte heller vinmenyn som du sågar. Som lite kuriosa tänkte jag bara berätta för dig att vinerna är framtagna till den här matmenyn av Spendrups vinexperter.
Jag tycker det är beklagligt att Joakim Borda-Pedreira har en så negativ attityd mot Malmö nation. Det syns på lång väg. Stora delar av artikeln genomsyras av att du “misstänker” och “antar”, dvs gissar. Det tycker jag inte är bra journalistik. Fördomar kan du ha mot mat, vin och inredning som matskribent, men inte mot en enskild nation. Då borde du syssla med något annat.
Slutligen tycker jag att artiklarna borde korrekturläsas bättre då det uppenbart behövdes till denna recension. Tack för en för övrigt bra tidning.
Erik