Institutionen bryter mot universitetets regler.
Statsanslag i farozonen.
I strid mot gällande regler har institutionen för psykologi lagt 22 miljoner kronor på hög – mer än fyra gånger så mycket som universitetet tillåter. I värsta fall kan det leda till indragna statsanslag.
I strid mot gällande regler har institutionen för psykologi lagt 22 miljoner kronor på hög – mer än fyra gånger så mycket som universitetet tillåter. I värsta fall kan det leda till indragna statsanslag.
Under kort tid har institutionen för psykologi samlat på sig närmare 22 miljoner kronor, vilket motsvarar 35 procent av omsättningen. Enligt regeringsdirektiv får max tio procent av ett universitets intäkter finnas i sparbössan. Lunds universitets egna riktlinjer är ännu striktare: varje institutions så kallade myndighetskapital får inte överstiga åtta procent. Trots detta har institutionen för psykologi sparat ihop fyra gånger så mycket.
Jitka Lindén, prefekt vid institutionen, ser inga problem med institutionens agerande utan anser snarare att den föregår med gott exempel.
Det olovligt sparade kapitalet ska användas till förberedelser inför de kommande årens pensionsavgångar, säger hon.
– Jag vet inte hur andra institutioner tänker klara generationsväxlingen. Detta handlar om ett strukturellt underliggande problem, kanske borde statsmakterna planera lite bättre.
Samtidigt säger hon att den ekonomiska situationen inte är planerad. Men psykologiska institutionen är nu i full färd med att nyanställa.
– Vi har satt upp en plan som sträcker sig över fyra år där vi nu bland annat tillsätter en professor och fyra nya lektorer som ska ersätta de som går i pension 2007, berättar Jitka Lindén.
David Ganrot, studentrepresentant i samhällsvetenskapliga fakultetsstyrelsen, tycker att institutionen har viftat bort den kritik som framförts. Han tycker inte att Jitka Lindéns förklaringar håller.
– Man ska klara av pensionsavgångarna utan myndighetskapitalet. Alla institutioner har säkert kostnader i framtiden, men de har inte resonerat på samma sätt som psykologiska. Vi vill att pengarna ska omsättas nu, säger han.
Gunilla Norberg, controller vid planeringsenheten, är starkt kritisk till institutionens agerande och säger att statsanslagen i förlängningen hotas.
– Det är olämpligt och det skulle bli problem för hela universitetet om alla gjorde likadant. Universitetet har tidigare råkat ut för att bidragen dragits in, eftersom för mycket pengar hamnat i myndighetskapitalen. Det var fruktansvärt onödigt och vi vill inte drabbas igen.
Enligt Magnus Wennerhag, doktorand vid sociologiska institutionen, finns det områden där de sparade pengarna kunde användas bättre.
– De bör gå till förbättrade arbetsvillkor för doktorander. Idag vill man ge dem utbildningsbidrag i stället för att anställa, vilket förstås är en billigare lösning.