Malmöelever spelar rättegång

- in Nyheter
@Lundagård

Det är fredag eftermiddag och gymnasisterna från Öresundsgymnasiet i Malmö dundrar glatt in i Telaris – Juridikums rättegångssal med stora, tunga trämöbler. De ska delta i en simulerad rättegång som fakultetsambassadörerna ordnar.

Domarpodiet intas av gymnasisten Cathy Khattipanya. På hennes högra sida placeras åklagarteamet som leds av klasskamraten Ewa Runquist.

– Gymnasieutbildning räcker ju inte så himla långt och man vet hur det är att inte ha hög lön. Det är inget liv som jag vill leva. Man kan åtminstone försöka att bli något annat, säger Ewa Runquist efteråt.

Hon går på samhällsvetenskapliga programmet på Öresundsgymnasiet, som är en skola där få av eleverna läser vidare på universitetet. Många har invandrarbakgrund eller föräldrar utan akademisk utbildning.

– Att gå på universitetet vore en milstolpe. Ett steg mot bättre jobb, flikar klasskompisen Paul Skog in.

Eleverna träffar regelbundet fakultetsambassadörerna från Juridiska föreningen som fungerar som ett slags mentorer.

Karolina Krstic tycker att det är att bra projekt som kan motivera fler till att plugga vidare.

-Vi säger till våra kompisar att det här projektet är jätteroligt och så tänker de att de kanske skulle prova på.

Malmö stad är en av de mest invandrartäta städerna i Sverige. Trots det har Lunds universitet svårt att att locka studenter från skolor som Öresundsgymnasiet. På Malmö högskola har däremot en tredjedel av de drygt 20 000 studenterna invandrarbakgrund.

– Det bor kanske inte så många invandrare här i Lund och kanske är de från Malmö rädda för att inte bli accepterade i Lund, tror Cathy Khattipanya.

Paul skog tror också att det är en rimlig förklaring.

– Om alla söker till Malmö högskola gör du det också, säger han.

Diskussionerna under den fingerade rättegången är livliga. Domaren, Cathy Khattipanya, blir tvingad att använda den svarta klubban för att tysta salen. Fakultetsambassadörerna bryter in ibland och leder eleverna genom snåriga rättsregler.

Karolina Krstic´ spelar det första vittnet och vittnesmålet väcker både skratt och förvirring. Hon läser samhällsvetenskapliga programmet med inriktning mot juridik vilket är unikt i Sverige. För Lundagård berättar hon att hon drömmer om att bli åklagare.

– Om man vill bli något stort kommer man ingen vart om man inte har universitetsutbildning, säger hon.