Drygt 40 av 48 timmar som lagts ner på LUS har varit omotiverad tid, enligt en utredning av Lundaekonomerna. Styrelsemöten och valberedningsarbete ansågs inte vara viktigt. Däremot fick fikamötet med rektor Göran Bexell godkänt.
Det var i december förra året som lundaekonomernas fullmäktige beslutade att utreda sitt medlemskap i LUS, lundakårernas samarbetsorgan. LUS representerar studenterna gentemot universitetet och kommunen och får varje termin tio kronor per student via terminsräkningen.
Nu är utredningen klar och slutsatserna är mycket kritiska: enbart 40,5 av de 48,5 timmar som kårordföranden Nils Thott har lagt ner på LUS anses vara berättigade. Kriteriet för motiverad tid var i utredningen att den skulle gynna Lundaekonomernas verksamhet eller ändå vara nödvändig vid ett utträde ur LUS.
– När man har knappa resurser så måste man prioritera. Handlar det om att lägga tid på LUS eller Lundaekonomerna så går Lundaekonomerna före, säger Nils Thott.
På den tid som fått underkänt har han bland annat gått på styrelsemöten och utrett LUS sidoverksamheter. Det enda som ansågs vara motiverat ur Lundaekonomernas perspektiv var genomgången av universitetets styrelseordförande Allan Larssons PM och fikamötet med Göran Bexell. Fem timmar ligger också i gränslandet: där ingår bland annat genomläsning av förslaget till nytt åsiktsprogram för LUS och valberedningsarbete. Nils Thott säger att det arbetet givetvis är viktigt, men att det handlar om resurser.
– Arbetet i valberedningen hade kunnat göras utan vår medverkan. I det långa loppet är det självklart att det påverkar oss men lundaekonomerna hade lika gärna inte behövt vara med. Valberedningsarbetet tar väldigt lång tid.
Känner Lundaekonomerna något ansvar för att arbeta för hela studentkollektivet, eller är ni bara med i LUS för att säkra ekonomernas frågor?
– Vi är självklart också ansvariga för de stora frågorna och det är därför vi fortfarande vill vara med i LUS. Men det handlar om vilka delar av LUS vi vill jobba med.
Trots resultatet rekommenderar utredningen att Lundaekonomerna ska vara kvar i LUS, då kåren annars skulle tappa i påverkan gentemot universitetet centralt. Utredningen föreslår även att kårstyrelsen ska utarbeta en handlingsplan över engagemanget i LUS för att effektivisera och förenkla arbetet.