Teknologerna tappar inflytande

- in Nyheter
@Lundagård

Till hösten lämnar teknologkåren för andra gången LUS – lundakårernas samarbetsorgan.

Därmed förlorar teknologerna viktigt inflytande över universitetet. Någon klar plan för hur kåren ska kompensera förlusten finns inte.


I december tog teknologkåren beslutet att återigen ställa sig utanför Lunds universitets studentkårer (LUS), universitetets samtalspartner i studentfrågor. Då fördes diskussioner om teknologkåren på egen hand skulle kunna göra sin röst hörd gentemot rektor och ledningsgrupp. Ett halvår senare och några veckor innan utträdet verkställs är det långt ifrån klart hur teknologernas synpunkter ska nå fram.

Det är två bekymrade vice ordföranden som svarar på Lundagårds frågor om framtiden.

– Vi tänker mycket på det här nu. Och det pågår diskussioner inom teknologkåren om hur ett samarbetsavtal mellan LUS och teknologkåren skulle kunna se ut, säger Björn Henningsson.

Bland annat diskuteras att teknologkåren – trots utträdet – ska få delta i LUS valting. Det innebär i så fall att teknologerna både kan rösta på och bistå med representanter till universitetsövergripande organ.

– Vi ska fortsätta vara representerade, eftersom Lunds studentkårer har ett viktigt ansvar och viktiga rättigheter som vi har rätt att vara med på, säger Björn Henningson.

Är det rimligt att ni får vara med och bli representerade när ni inte betalar avgiften till LUS?

– Vi har absolut rätt att bli representerade. Det har alla kårer enligt högskoleförordningen. Makten utgår från kårerna. Och det är ju heller ingenting som kostar något. Det administrativa och valberedningsarbetet kostar ju förstås, men det är något som vi får diskutera, säger Björn Henningsson.

När teknologerna tog sitt beslut kommenterade rektor Göran Bexell att LUS är universitetets samtalspartner – inte enskilda kårer. Men trots rektorns tydliga ställningstagande tror teknologkåren ändå att universitetet kommer att lyssna på dess åsikter.

– Det kommer nog bli svårt för universitetet att ignorera en röst som representerar 7800 studenter, säger Carl Gustav Renmarker.

Till grund för utträdesbeslutet låg en utredning, som kom fram till att medlemsskapet i LUS för teknologerna var för dyrt i förhållande till vad det gav. Dessutom angavs samarbetsproblem inom organisationen som ett problem. Utredningen blev kritiserad från flera håll och anklagades för att vara ensidig och tunn. Teknologkåren har dock hela tiden försvarat kvaliteten på sitt beslutsunderlag.

Förra gången teknologkåren gick ur LUS var sommaren 2000. Ett år senare gick de med igen.

Hur länge kommer ni stanna utanför den här gången?

– Tills vi är hundra procent säkra på att det inte blir så här igen. Men det krävs nog ett generationsskifte inom LUS för att tvätta bort stridigheterna, säger Henningsson.