Kritik mot färre tvättider på Ulrikedal

- in Nyheter
@Lundagård

Boende klagar på AFB:s nya tvättsystem.

Vissa studenter får endast tvätta fem maskiner i månaden.


I januari rapporterade Lundagård att AF Bostäder provar elektroniska lås för att stoppa stölderna i tvättstugorna på studentområdena Ulrikedal och Parentesen.

Fördelarna med systemet är flera. Stöldrisken minskar eftersom endast boende med bokad tid kan ta sig in i tvättstugan. Tider kan bokas hemifrån via internet. Och tvätt- och sköljmedel doseras automatiskt, vilket är bra för miljön.

Men många studenter är också kritiska mot det nya systemet. Anledningen är att de nu kan boka betydligt färre tvättider än tidigare.

Vissa boende på Ulrikedal får exempelvis endast använda en maskin fem gånger i månaden.

Protestlistor har tidvis suttit uppe i tvättstugan mot den snäva tilldelningen av tvättider. Och enligt uppgifter till Lundagård är för få tvättider det enskilt största klagomålet hos AFB: s servicekontor i området.

Annie bremell, som har bott på Ulrikedal i tre och ett halvt år, är en av dem som har reagerat.

– Med det gamla systemet bokade jag tre maskiner en gång i veckan. Men nu har jag endast fem maskiner i månaden. Då är det svårt att se några fördelar med nyordningen, säger hon.

Annie bremell är också irriterad på att boende som tillhör en annan tvättstuga på området får tvätta sju maskiner i månaden.

– Det är oschysst. Vilket hus man bor i ska inte få avgöra hur många tvättider man får, säger Annie.

Hon får medhåll av studentbostadsombudsmannen Anna Sundberg.

– Stämmer det bör det rättas till omedelbart, säger hon.

I övrigt manar hon studenterna till lugn. Systemet är på prov och ska utvärderas efter sommaren.

-Om problemet då kvarstår får man åtgärda det. Men jag tycker att det är för tidigt att dra några slutsatser ännu, säger hon.

Vägg i vägg med bostadsombudsmannen sitter Rose-Marie Stolpe, processansvarig för kundservice på AFB. Hon har större förståelse för studenternas kritik.

– Vi har lyssnat på deras synpunkter och har redan beslutat att förändra systemet så att inte det inte ska vara några begränsningar av antalet tvättpass per månad. Förhoppningsvis går det att ordna redan till nästa vecka, säger hon.

Men Rose-Marie Stolpe efterlyser samtidigt ett större engagemang av studenterna inför framtida förändringar.

– Vi sökte boende till en referensgrupp när vi skulle införa systemet, men väldigt få var intresserade. Om fler engagerar sig kan vi lättare göra system som passar de boende, säger hon.