Internet är en ny källa för ångest för studenter i Lund. Varje termin söker ett par studenter hjälp på Studenthälsan sedan de surfat för mycket.
Bredband i alla studentrum, trådlös uppkoppling på UB och datasalar på varje institution. Internet finns tillgängligt överallt i Lund.
Men vissa kan inte hantera sitt datoranvändande. Varje termin söker ett par studenter aktivt hjälp hos Studenthälsan för att de fastnar på internet.
Ett problem är att vissa studenter surfar för att undvika att ta tag i sina studier. Richard Wastensson, psykiatriker på Studenthälsan, kallar det ”avancerat undvikande beteende”.
– Det är ett problem att många studenter lägger ned stor energi på att inte ta tag i sina studier. Ibland används internetanvändningen som en flykt. Men det kan skapa ångest, säger han.
Men studenthälsan kommer också i kontakt med studenter som inte är medvetna om att de surfar för mycket.
– Vi träffar studenter som söker för att de mår dåligt rent allmänt. När vi sedan går igenom deras livssituation upptäcker vi att vissa av dem sitter mer än sex timmar per dag framför skärmen, säger han.
Richard Wastensson menar också att internet kan bli en tillflykt för studenter som har svårt att ta kontakt med andra människor.
– Jag har träffat killar som står tysta intill sina vänner på fester. För att sedan gå hem och chatta med samma människor om festen. Det är ett problem eftersom man under studietiden bör hitta sig själv i ett socialt sammanhang. Jag tycker inte att internet är ett fullödigt socialt sammanhang, säger han.
Roger thörn är föreståndare på Kolmårdens behandlingshem, som specialiserat sig på att behandla spelberoende. Men den senaste tiden har de fått allt fler samtal om internetberoende. Roger Thörn ser att det leder till flera problem.
– De som drabbas tappar studierna, umgänget och fritidsysselsättningarna. I vissa fall sitter de dygnet runt och blir förslappade både till kropp och själ, säger han.
Han ser också likheter mellan ett allt för stort användande av internet och spelberoende.
– I båda fallen handlar det om att söka kickar, att vara kung i sitt eget rike, säger han.
Men vad ska man då göra om man drabbats? Studenthälsan arbetar mycket med strukturer.
– Vi försöker få folk att ramla ur sängen på förmiddagen. Det är också viktigt att skilja på arbete och fritid. Framgångrika studier handlar till viss del om talang. Men för att verkligen klara av dem är rytm och struktur betydligt viktigare, säger Richard Wastensson.
Roger Thörn har liknande tankar.
– Vi brukar rekommendera att man sätter gränser. Att helt stänga av internet är inte realistiskt. Men man kan sätta upp vissa tider då man får sitta, säger han.