Nationerna hemlighåller boksluten

- in Nyheter
@Lundagård

Varje år tar nationerna ut över två miljoner kronor och kårerna drygt fem miljoner i

obligatoriska avgifter av Lunds studenter. Trots det finns det inga lagar som tvingar dem att redovisa vart pengarna tar vägen. Lundagård har testat insynen.

När Lundagård testar insynen i deras ekonomi visar kårerna utan övertalning upp sina bokslut medan merparten av nationerna vägrar att göra handlingarna offentliga.

Alla studenter i Lund måste enligt lag vara medlem i en nation. Men bara fyra av 13 nationer väljer att vara helt öppna med sin redovisning.

Under flera veckor har Lundagård försökt att få tillgång till nationernas senaste reviderade bokslut. Två nationer lämnade ut sina bokslut direkt och ytterligare två efter upprepade förfrågningar. Men övriga nio nationer sa nej.

Motiveringarna till varför de inte vill göra sina bokslut offentliga varierar. De flesta menar att att de endast är öppna för medlemmar. Andra förklaringar är att boksluten inte är fullständiga och att redovisningen är svår att förstå för gemene man. Flera erbjuder Lundagård att få titta på bokslutet bara vi inte tar med det från lokalen eller kopierar det.

Nationerna har ingen skyldighet att sammanställa bokslut, men alla gör det eftersom det anses viktigt att visa vart de obligatoriska medlemsavgifterna används till.

Tobias Billström är moderat riksdagsledamot i utbildningsutskottet och tidigare aktiv på humanistkåren i Lund. Han anser att nationernas brist på öppenhet är ett problem.

– Nationerna tar ut dyra avgifter av sina medlemmar. Jag önskar att nationerna åstadkommer större transparens i sina verksamheter. Det borde råda full öppenhet i redovisningen. Kravet måste dock ställas och drivas av medlemmarna.

Göteborgs nation är en av de nationer som vill behålla sin redovisning för sig själv. Kurator Fredrik Berndt säger att det inte ligger in nationernas intresse att lämna ut bokslutet. Eftersom nationerna inte har någon redovisningsplikt, anser han att det är upp till nationen att avgöra hur redovisningen hanteras.

– Vi bedriver en ideell verksamhet och våra räkenskaper är inget vi vill offentliggöra.

Men skulle inte öppenhet med er ekonomi ge större legitimitet åt er verksamhet?

– Jag ser inte det sambandet. Bokslutet är till för nationens interna redovisning och är ointressant eftersom vi inte går med vinst. Vi har inget intresse av att lämna ut det. Men om du som medlem vill beskåda vårt bokslut är du välkommen att sitta ner med oss på expen, säger Fredrik Berndt.

Malmö nation lämnar heller inte ut sitt bokslut. Kurator Carl-Johan Friis motiverar beslutet med att Lundagård inte tillräckligt tydligt preciserar vad bokslutet skall användas till.

– När det gäller tidningar är vi väldigt restriktiva. Jag tror många nationer förutom vår är rädda för att bli nedskrivna. Boksluten skiljer sig dessutom väldigt mycket åt mellan nationerna och behöver förklaras för den som tar del av dem.

Nationernas juridiska status är svårtolkad. De är varken offentligrättsliga organisationer, där offentlighetsprincipen gäller, eller helt privata föreningar.

– Nationer och kårer är särskilda offentligrättsliga inrättningar vars status är fastställd i lag. I vissa fall går det till exempel att överklaga beslut i kårer och nationer till universitetsstyrelsen, säger Bengt Lundell, universitetslektor i offentlig rätt.

Förutom möjligheten att överklaga beslut till en statlig myndighet är kårerna och nationerna i alla övriga avseenden privata organistationer. Vem som helst kan alltså inte begära att få titta på deras handlingar.

– Huvudregeln är att medlemmar har rätt till insyn. Det regleras i deras egna stadgar. Men det finns inget lagstöd. Men jag tycker att man ska lämna ut det, säger han.