Privata pensioner upprör

- in Nyheter

Samhällvetarkårens styrelse har fattat ett beslut om att den vill teckna privata pensionsförsäkringar för de två förtroendevalda ordförandena.

– Det strider mot kårandan, säger Jack Bårström, kritisk styrelseledamot som röstade nej till yrkandet.


Han tycker att styrelsens beslut är helt uppåt väggarna.

– Det stämmer inte överens med kårens anda att teckna privata pensionsförsäkringar för sina ordföranden. De har ett politiskt uppdrag och inget vanligt arbete. Dessutom betalar redan nu kåren till allmänna pensionssystemet.

En privat pensionsförsäkring ingår i vissa kollektivavtal, men det är också vanligt att privatpersoner tecknar egna pensionsförsäkringar. För kårer är det ett mycket ovanligt beslut att pensionsspara på detta sätt till sina förtroendevalda.

– De förtoendevalda ska verka för sina medlemmar, inte vara poster som ska gynna deras privata livsinkomst, säger Jack Bårström.

Det var han dock ensam att tycka i styrelsen, där de övriga sex ledamöterna var positiva. Styrelsen bestämmer dock inte ensam, utan det slutgiltiga avgörandet lämnas till fullmäktige i maj. Då kommer kostnaden för avtalspensionerna, cirka 20 000, att finnas inbakad i det ordinarie budgetförslaget.

Sakrevisorn på samhällvetarkåren vänder sig starkt mot hur ärendet har behandlats. Frågan om avtalspension borde ha lagts som ett separat ärende, menar David Ganrot.

– Det verkar som att man försöker binda fullmäktige genom att först fatta ett beslut i styrelsen. Det tycker jag är mycket olämpligt, säger han.

– Det här handlar om vad kåren är, hur man vill locka folk. Hur förhåller sig detta till alla andra som jobbar ideellt? Kan man lägga 20 000 till på de som redan får betalt? Det borde man ha diskuterat i fullmäktige.

Han tycker dessutom att styrelsen skulle ha tagit hänsyn till att kåren i dagsläget är minusbudgeterad.

– Beslutet skulle kunna få ekonomiska konsekvenser som innebär att man måste höja terminsräkningen.

Beslutsunderlaget skrevs av kårordförande Ylva Berg och innehöll felaktigheter. Där stod att ordförandetjänsterna inte är pensionsgrundande, vilket de är. Detta korrigerades på sittande möte.

Ylva Berg, som också sitter i styrelsen, beklagar felet. Men hon tycker att det är ett bra beslut. Som förtroendevald är man heltidssysselsatt och studierna blir uppskjutna ett år. Därför bör kåren kompensera för det förlorade året som man kunde ha arbetat på, menar hon.

– Men självklart vill jag att det ska finnas ett stöd i fullmäktige. Om en sådan här förändring gör att våra medlemmar inte känner sig företrädda på ett bra sätt är det ett för högt pris att betala, säger hon.

Hon tycker kåren genom att teckna pensionsförsäkringar på allvar tar ansvar för de förtroendevaldas trygghet.

– Jag skulle inte känna mig bekväm vare sig det var så att de som jobbar på kåren fick för mycket betalt eller om de upplevde det som att de fick för dålig ersättning.

Hon håller inte med om sakrevisorns kritik att beslutet inte tagits på ett för fullmäktige tydligt sätt, och var pengarna ska tas ifrån är något som fullmäktige får ta ställning till.

– Självklart ska dessa pengar tas någonstans ifrån. Kostnadsbiten resonerade vi inte så mycket över utan vi hade en typ av principdiskussion.

Men Ganrot är hård i tonen.

– Man ska alltid undvika att fatta sådana beslut som kan skada kårens anseende och det tror jag att det här kan göra, säger han.