Tolfte året med subventioner

- in Nyheter

Lunds universitets ekonomi är pressad.

Men universitetet fortsätter att betala hyran för ett femtiotal studenter på Thomanders och Studentskegården.


Det är snart två år sedan som Lundagård avslöjade att Lunds universitet varje år ger nästan en miljon kronor i bidrag till två studenthem i centrala Lund.

Husen är gamla donationer till universitetet och var tänkta att bära sig själva.

Men nuförtiden är det universitetets miljonbidrag som ger hyror långt under normal nivå till tolv manliga hyresgäster på Thomanders studenthem och 40 kvinnliga hyresgäster på Studentskegården.

Reaktionerna på artikeln år 2003 blev starka. Tydligast var universitetsledningen.

– Det är inte rimligt att vi ska subventionera enskilda studenters bostäder. Det här är pengar som i hög grad konkurrerar med pengar till grundutbildning och forskning, sa universitetsdirektör Peter Honeth då och lovade att utreda frågan.

Snart två år efteråt har fortfarande ingenting hänt. Och för tolfte året i rad betalar Lunds universitet i år hyra till Statens fastighetsverk som förvaltar byggnaderna.

Vad är det som har tagit sådan tid?

– Det är en komplicerad fråga med svåra juridiska aspekter. Vi har försökt hitta en lösning som är bra för både universitetet och studenthemmen. Ambitionen är att hemmen ska kunna drivas vidare även om universitetet inte bör betala för det, säger Peter Honeth.

Men han är idag optimistisk om att frågan ska få en lösning.

– Målsättningen är att lösa det här inför nästa budgetår som börjar den första januari. Men det kan vara klart redan inför hösten, säger Peter Honeth.

Han vill dock inte kommentera hur en lösning kan se ut. Tidigare har universitetets linje dock varit att förmå Statens fastighetsverk att lämna tillbaka fastigheterna.

Samtidigt verkar de boende på Thomanders studenthem ha ändrat uppfattning i frågan. För två år sedan sa dåvarande husförmannen Peter Franke att universitetet har ett ansvar att stödja hemmet eftersom de en gång har tagit emot donationen. Idag är tongångarna annorlunda.

– Vi förstår att studenthemmet inte kan finansieras på det sätt som det görs idag. Det är inte rimligt att det konkurrerar med pengar som kunde ha gått till grundutbildning, säger husförmannen Henrik Brunlid. Men han betonar att de boende inte kan påverka hur finansieringen löses.

Henrik Brunlid poängterar också att den låga hyran har sitt pris.

– Att bo på Thomanders är en stor uppoffring tidsmässigt. Vi sköter allt underhåll av fastigheten. Räknar man timlön är hyran inte speciellt låg, säger han.