AF Bostäder varnar för brandkatastrof

- in Nyheter
@Lundagård

Se upp för skräpiga korridorer. En enda skumgummimadrass kan rökfylla ett helt hus. Röken är så giftig att du är illa ute efter bara något andetag.

– Skulle en brand inträffa kan det innebära en större katastrof än vad som går att föreställa sig, säger Rolf Svensson, VD för AF Bostäder.

Högar med kläder, madrasser längs väggarna, flyttlådor, möbler.

Bilden till höger är tagen i en studentkorridor på Vildanden i Lund, men är en vanlig syn på många studentområden.

– Generellt sett så står det alltid en massa bråte i korridorerna. Inte alltid, men oftast, säger Anders Ericsson som är brandinspektör på Lunds brandförsvar.

För att korridorerna ska fungera som utrymningsväg får där inte finnas något som kan brinna. Enligt Anders Ericsson ska korridorerna vara helt tomma från lösa inventarier för att uppfylla kraven för brandsäkerhet.

Allra farligast är madrasserna.

– Skumgummimadrasserna är mycket farliga ur brandsynpunkt. Börjar det brinna räcker det med motsvarande en kaffekopp med skumgummi för att rökfylla en hel korridor. Råkar man ta ett andetag av den röken ligger man riktigt illa till, säger Anders Ericsson.

AF Bostäder som har 2 900 hyresgäster i studentkorridorer i Lund ser allvarligt på problemet.

– Diskoteksbranden i Göteborg och branden i studentkorridoren Flamman i Linköping förra året var väckarklockor för både fastighetsägare och brandmyndigheten. Vi måste hantera problemet med belamrade korridorer på ett annat sätt än tidigare, säger Rolf Svensson, vd för AF Bostäder.

De som sköter tillsynen på korridorerna är företagets bovärdar. Ser de något som inte borde stå i korridoren tar de upp detta med hyresgästen.

– Men det handlar inte om att de går runt och inspekterar korridorerna. Det skulle vara ett heltidsjobb och hinns helt enkelt inte med, säger Rose-Marie Stolpe som ansvarar för AF Bostäders kundservice.

Hon menar att AF Bostäder som hyresvärd inte har någon rätt att själva plocka bort det som står i korridorerna. Det tycker Anders Ericsson låter konstigt.

– Jag är ingen jurist men självklart får man flytta saker som kan innebära fara för människors liv och hälsa till annan plats. Att flytta saker är inte det samma som att man kastar dem. Skriv in i hyreskontrakten att korridoren inte får användas som förråd och att ägaren får betala en flytt av saker som ställs där, säger han.

AF Bostäders vd menar att korridorsboende utgör en gråzon.

– Det är inte samma regler för korridorsboende som för hyreslägenheter. Lagstiftningen säger inte till 100 procent vad som gäller för korridorboende. Men det försöker vi reda ut just nu, säger Rolf Svensson.

Inom AF Bostäder pågår ett projekt för att förbättra brandsäkerheten i korridorerna. Företaget hoppas kunna föra ut några av de rutiner man nu arbetar med redan under våren.

Ett första steg är de trivselregler som sattes upp på korridorerna runtom i Lund i början av året.

Rose-Marie Stolpe menar att det krävs en beteendeförändring för att komma åt problemet.

– För en månad sedan rapporterade brandinspektionen om belamrade korridorer på Parentesen. Då knackade vi dörr i korridoren, ställde ut containrar på gården och fick bort bråtet. Några dagar senare såg det likadant ut igen, säger Rose-Marie Stolpe.

Lisa Zetterberg, 25, bor i korridor på Vildanden. Hon tror att det står madrasser och andra saker i hennes korridor på grund av utrymmesbrist.

– Det finns inte så speciellt många förvaringsutrymmen. Många har alldeles för mycket grejer. Jag tror det skulle funka bättre om det fanns något gratis förråd i källaren eller i korridoren där man kunde ställa saker, säger hon.