Universitetet subventionerar hyran på Thomanders studenthem.
Men en tredjedel av hyresgästerna har inte tagit några poäng de senaste terminerna.
På Sandgatan 16 – ett stenkast från AF-borgen och universitetsbiblioteket – ligger Johan Henrik Thomanders studenthem. Huset och en summa pengar donerades redan 1895 till universitetet och enligt donationsbrevet ska manliga ”välartade och obemedlade av universitetet inskrivna studerande” få bo på hemmet. Det är länge sedan kravet om medel beaktades.
Men frågan är om man behöver studera för att få bo på Thomanders.
En kartläggning som Lundagård har gjort avslöjar att en tredjedel av hyresgästerna inte har tagit några akademiska poäng de senaste två terminerna. Fyra av tolv boende fick sina senaste betyg registrerade på vårterminen 2004, visar utdrag från LADOK-registret.
Frågan är känslig eftersom Lunds universitet enligt ett avtal betalar merparten av kostnaden för hemmet (se artikel till vänster).
Enligt en uträkning från 2003 subventionerar universitetet varje boende med drygt 2200 kronor i månaden. Det betyder att Lunds universitet sedan i september förra året betalat över 70 000 kronor åt personer som inte aktivt studerar.
Men universitetsdirektör Peter Honeth – som tidigare hårt kritiserat att universitetet ger bidrag till hemmet – vill inte kommentera de nya uppgifterna.
– Det är helt klart att det ska vara studenter som bor där. Men från universitetets sida lägger vi oss inte i vilka krav man ställer på till exempel poängproduktion. Det är en fråga för studenthemmet och dess styrelse, säger Peter Honeth.
Ytterst ansvarig för att donationsbrevets villkor följs är Thomanders styrelseordförande Birger Bergh.
Han befinner sig utomlands när Lundagård når honom och avböjer då att kommentera.
De boende på Thomanders har inget formellt ansvar för hur situationen är. Ändå är det bara husförmannen på Thomanders studenthem, Henrik Brunlid, som svarar på Lundagårds frågor.
– Det finns inget juridiskt krav att de boende måste ta några poäng. Det räcker med att vara inskriven på universitetet, menar han.
Andra hyresvärdar har dock löst frågan på ett annat sätt. Studentskegården, det andra studenthemmet i Lund som subventioneras av universitetet, kräver att de boende tar minst 15 poäng per termin.
– Vi har valt att använda CSN:s regler för att slippa hitta på egna. De boende måste lämna in LADOK-utdrag varje termin för att visa att de tagit sina poäng, säger styrelseordföranden Margit Anderberg. Enligt Anderberg har ”några stycken” hyresgäster fått lämna gården de senaste åren efter att inte ha kunnat uppfylla kravet.
Lägre krav ställer AF Bostäder, den största hyresvärden för studenter i Lund. Deras hyresgäster måste ta i snitt sju poäng per termin för att bo kvar.
Henrik Brunlid menar dock att Thomanders styrelse har uppsikt över de boendes studieresultat. Brunlid säger också att det har hänt att personer fått flytta på grund av att de misskött sina studier.
Men Lundagårds kartläggning visar att en av de boende endast tagit tre poäng under de tre senaste åren.
Enligt Henrik Brunlid är den personen nu på väg att flytta från Thomanders.
En annan av de boende har under höstterminen arbetat heltid.
– Han fick ett vikariat som sedan förlängdes. Det är inte så stor skillnad mot att ha ett sommarjobb. Vi betalar hyra tolv månader om året, säger Henrik Brunlid.
Hur tror du att vanliga studenter reagerar på att universitetet betalar hyran för en person som lönearbetar?
– Jag tror inte att de reagerar alls. Att tvingas flytta ut i tre månader för att man fått ett vikariat och sedan flytta tillbaka igen faller på sin egen orimlighet. Under våren har den här personen börjat studera igen, säger Henrik Brunlid.
Traditionellt är de boende på Thomanders studenthem mycket aktiva i Lunds olika studentorganisationer. Och Henrik Brunlid menar att det engagemanget är anledningen till att två av hyresgästerna inte studerar. En av dem har under hösten arbetat med ett musikprojekt och den andra har arbetat med en spexförening. Befattningarna är emellertid inte arvoderade.
Fotnot Utdraget från LADOK gjordes den 11 april i år. Eventuella betyg som registrerats därefter är inte med i kartläggningen.