Bara för att
man inte har råd med dyra franska viner betyder det inte att
man måste dricka slaskviner på picknicken. Lundagård
tipsar om de bästa vinerna under 60 kronor – och maten
därtill.
Let’s
face it, det är inte många studenter som fått njuta
av ett ”sommarlov” med picknick och grillfester i stadsparken. De
flesta av oss har fått slita på något underbetalt
kneg. Men tack vare den skånska sensommaren finns det
fortfarande en chans.
Har
du en sommarflirt? Som du ännu inte riktigt fått till det
med? Bjud då med honom/henne till Botaniska trädgården.
Medtag en filt och en flaska välkyld Foot of Africa (Chenin
blanc, 59 kronor). Det är ett torrt och friskt vitt vin med en
sofistikerad karaktär och toner av grönt äpple och
lime. Det klarar sig utmärkt på egen hand, men riktigt
lyckad blir dejten om man serverar det med en liten ostbricka på
chèvre, en bit Taleggio och en manchego. Några mogna
päron och saltiner till och det blir en sensation.
efter
en sommar
i hemorten kanske man vill träffa kompisgänget igen så
snart man är tillbaka i Lund. En picknick i Stadsparken är
för det ändamålet oslagbart. Om alla tar med sig
någon maträtt har man snabbt en stor buffé. Min
kycklingsallad a la rousse, efter ett gammalt familjerecept, är
en given succé på alla buffébord och är
väldigt enkel att tillaga. Det är en sallad som är
mättande även som ensam rätt med något gott bröd
till. Perfekt till riktigt heta dagar. Även här passar ett
Sydafrikanskt vin bäst, exempelvis Drostdy-Hof
(Chardonnay-Semillon) som kostar 55 kronor på Systembolaget.
Det är en smula syrligt och har toner av mineral, ananas och
päron.
flyttar
man in
i ett nytt korridorsrum eller kollektiv är en grillfest ett
måste när man ska bekanta sig med sina nya
korridorsgrannar eller lägenhetskompisar. Och den bästa
grillfesten stavas lammkotlett. Det är ljuvligt gott, fettsnålt
och betydligt mer elegant än en flintastek eller en sorglig
biff. Godast över elden är halalslaktat, men anledningen
till det är ett kulinariskt mysterium.
Ingen
plats förknippas lika mycket med grillning som Sydamerika. Över
hela kontinenten är grillfesten den mest naturliga sammankomsten
för släkt och vänner.
att
ge sin svenska
grillkväll en latinamerikansk touch är väldigt lätt,
förutsatt att man får tag i nyckelingrediensen Ají,
en chilisås som används som grund till grillsalsan. Den
kan dock ersättas av en arabisk motsvarighet som finns i de
flesta orientaliska butiker, men som inte är lika stark.
Till
lammkotletterna och Ají-salsan är kokt färskpotatis
ett måste. Bäst blir potatisen om man häller av
vattnet medan de fortfarande är lite råa och låter
dem stå tills de svalnat till rumstemperatur. Då blir de
perfekt genomkokta och lite smöriga i konsistensen. Grillat kött
kräver rött vin och här vill jag rekomendera en
bulgarisk pärla. Bulgarien är hett i vinvärlden just
nu efter att landet moderniserat sin vinproduktion och börjat
producera kvalitetsviner till anspråkslösa priser. Domaine
Boyar 2003 (Cabernet-Merlot) för 49 kr bjuder på en
explosion av dofter och smak. Litet syltig med toner av jordgubbe,
men samtidigt mogna nyanser av ek och örter. En upplevelse som
smakar långt mer än den kostar.