Kvinnorna tar studentmakten

- in Nyheter
@Lundagård

Kvinnorna har tagit makten över studentkårerna i Lund.

– Nu är det kvinnornas tur. Vi har helt enkelt lärt oss hur man tar för sig, säger Marina Månsson, ordförande för socialhögskolans studentkår.

Lundagård har granskat könsfördelningen på ordförandeposterna i de tio största kårerna i Lund. Statistiken från 1999 och fram till i år gäller alla personer på ordförande och vice ordförandeposten.

Trenden är tydlig. Det har skett en könsmässig revolution i kårvärlden.
År 2000 var endast fem av 22 ordförandeposter hakan mer. Men han poängterar att kompetens alltid går före kön på hans kår.

– Sett utifrån naturens regler så ska ju tjejer vara lika duktiga som killar, säger han.

I botten på jämställdhetslistan huserar Doktorandkåren. På sex år har nio av 13 i presidiet varit män. Detta trots att kvinnorna i år för första gången är i majoritet bland de nyantagna doktoranderna.

Ordföranden Martin Wahlén menar att det kan bero på att så få överhuvudtaget kandiderar. I skrivande stund har kåren två vakanta poster.

– Jag vet inte varför vi inte haft fler kvinnor. Det har bara blivit så. Men det är inget vi arbetar aktivt för att ändra på. Vi har svårt nog som det är med rekryteringen, säger han. Räknar man även in posten som andre vice ordförande förbättras dock siffrorna något.

En som minns hur det var när kvinnorna var i minoritet är humanistkårens Gabriella Walfridson.

År 2000 var hon en av endast fem kvinnor på ordförandeposter.

”Konservativ syn”

Hon berättar om manliga grupperingar i samarbetsorganet Lunds universitets studentkårer där dörren var stängd för kvinnorna.

– Då fanns det fortfarande en konservativ syn på jämställdhet inom kårvärlden. Till exempel var det i princip otänkbart att

ha två tjejer på ordförandeposterna i Lus, säger hon.

Gabriella Walfridson och hennes kvinnliga kollegor upplevde hur de exkluderas och trycktes ned. Klimatet gjorde att tjejer

drog sig för att kandidera till förtroendeposter.

– Det var en chock för mig som kom från Humanistkåren. Många av de manliga aktiva från andra kårer hade en helt annan syn på jämställdhet. Det är på tiden att kvinnorna kommer fram mer, säger hon.

Text: Peter Herkel