Doktorander ger hård kritik till juridiska institutionen

- in Nyheter
@Lundagård

”Bedrövlig”, ”isolerad” och ”gränsande till psykisk tortyr”.

Juridiska institutionen får svidande kritik för dålig arbetsmiljö av doktoranderna i en ny undersökning.


Det råder ett utbrett missnöje bland doktoranderna vid Juridicum. Endast hälften av dem som svarat på doktorandrådets enkätundersökning beskriver sin arbetssituation som god.

Merparten av de personer som beskrivit sin arbetssituation är i stället odelat negativa. Starka uttryck används, ”bedrövlig”, ”isolerad” och ”gränsande till psykisk tortyr” är några exempel.

Upplever särbehandling

Den allvarligaste kritiken kommer från kvinnliga doktorander.

– Det är alarmerande att de kvinnliga doktoranderna upplever särbehandling på grund av könstillhörighet, säger Henrik Wenander, doktorandrådets ordförande.

Enkäten har besvarats av 33 doktorander, som bedriver och har bedrivit forskarstudier vid institutionen efter år 2002.

Vissa av doktoranderna är kritiska till sina handledare och talar om en relation som präglas av ointresse och självupptagenhet.

”Påfrestande ensamarbete”

Undersökningen visar också att en majoritet är osäkra på vilka krav som ställs på dem. Många tar upp problem med otydlig ansvarsstruktur och skuldbeläggande och brist på system för att lösa problem. Ansvaret för att lösa problem läggs ofta på den enskilda doktoranden.

– Till skillnad från naturvetenskapliga institutioner där man arbetar mycket med projekt i grupp, är det huvudsakligen ensamarbete som gäller för juridikdoktorander. Det är påfrestande för de flesta, säger Henrik Wenander.

När det gäller synen på framtiden är åtta av nio svarande starkt kritiska. Flera personer nämner att de tror att det är en fördel att ha en nära koppling till personer i fakultetsledningen för att få anställning och att det inte är de som har störst vetenskaplig skicklighet som får tjänsterna.

– Många upplever att beslut, till exempel vad gäller tillsättningar, fattas utan insyn, kommenterar Henrik Wenander.

Jämfört med förra undersökningen, som gick ut till de personer som bedrev sina forskarstudier vid Juridicum under åren 1990-2002, märks nu en minskad vilja att stanna kvar vid fakulteten. Detta gäller framför allt kvinnor.

Tar resultaten på allvar

På institutionen är man oroad över resultaten.

– Det förtjänar att tas på allvar, även om jag inte omedelbart efter mina egna erfarenheter känner igen bilden. Det är inte acceptabelt att vi har kollegor som mår så dåligt, säger Gregor Noll, ordförande i forskningsnämnden.

Utvecklingssamtal väntar

Enligt honom är kontakter inte oviktiga för att få anställning, men att det är en myt att en viss grupp doktorander blir favoriserade.

– Det skulle vara mycket svårt att definiera en sådan grupp av doktorander – ”här har vi påläggskalvarna”. Men det är klart att kontakter spelar roll, det vore djupt orealistiskt att förneka det, säger Gregor Noll.

Institutionen kommer på grund av undersökningen att genomföra utvecklingssamtal och hålla gemensamma informationsdagar om arbetslivet efter forskarutbildningen. Resultaten från enkätundersökningen kommer också att diskuteras i samband med att forskarutbildningen reformeras.