Studenter dömer ut förslaget om avgifter

- in Nyheter
@Lundagård

Nu mobiliserar kårer och studentförbund mot införandet av studieavgifter.

I slutet av januari föreslog regeringens utredare hur Sverige ska kunna ta betalt av utländska studenter.


I mars 2004 fick regeringens utredare Erland Ringborg i uppdrag att föreslå hur avgifter ska kunna tas ut av studenter från länder utanför Europeiska ekonomiska samarbetsområdet, EES.
Regeringens mål är att öka antalet utländska studenter, utan mer skattefinansierad utbildning. Den 30 januari i år var utredningen klar.

Erland Ringborg föreslår att avgiften för respektive utbildning ska täcka alla kostnader, vilket kan innebära 80 000 kronor per läsår och student från ett land utanför EES. Den kostnaden skulle placera svensk utbildning bland de dyraste i Europa.

Varken staten eller universiteten ska dock få ta ut någon vinst.

En ideologisk fråga

Men förslaget har fått starka reaktioner, särskilt från studentrörelsen. Sveriges förenade studentkårer och flera politiska studentförbund, från både höger och vänster, skrev nyligen i en debattartikel att lagförslaget kommer att skrämma bort utlandsstudenterna.

Även Lundakårernas samarbetsorgan Lunds universitets studentkårer (LUS) jobbar emot införandet av avgifter.

Sedan i våras har de demonstrerat utanför varje möte med universitetsstyrelsen, i hopp om att rektor och universitetsledningen ska säga nej till avgifterna.

– Det är helt enkelt en ideologisk fråga. Studentens ekonomiska situation ska inte få spela roll. Vi är för en mångfald på universiteten och avgifter tenderar att skrämma bort studenter med sämre ekonomiska förutsättningar, säger ordförande Elisabet Månsson.

Dessutom är LUS rädda för att avgifterna för de utländska studenterna är ett första steg mot avgifter för alla, även svenska studenter.

– Det är en trend i andra länder. Har man brutit gränsen är det lättare att ta nästa steg, säger Elisabet Månsson.

LUS ska nu fortsätta med demonstrationerna, och när utredningsförslaget går ut på remiss ska de ta chansen att framföra sin åsikt.

Avgifter för alla studenter

Samtidigt förespråkar andra studentorganisationer avgifter. Fria moderata studentförbundet (FMSF) välkomnar en utveckling mot fler avgifter, men är ändå inte helt nöjda med utredningen.

– Förslaget är positivt, men gick inte tillräckligt långt. Vi skulle vilja att universiteten fick ta ut ett skäligt pris i stället, säger ordförande Jens Eriksson, vars förbund strävar mot avgifter för alla studenter.

Pengar till stipendier

Statens utredare Erland Ringborg säger att han väntade sig negativa reaktioner från både avgiftsförespråkare och motståndare. Ingen skulle nämligen tjäna ekonomiskt på avgiftsförslaget, som säger att högskolorna bara får täcka utbildningskostnaden.

Dessutom skulle staten behöva lägga pengar på bland annat stipendier och marknadsföring för att inte antalet utländska studenter skulle minska.

Men Erland Ringborg anser ändå att reaktionerna mot studieavgiftförslaget är överdrivna.

– Väldigt få studenter berörs, det är ju på marginalen.

Han tycker inte heller att rädslan för en utveckling mot avgifter för alla är motiverad.

– Nej, den är inte befogad. Högskolelagen måste ju ändras igen i sådant fall, säger han.

Fotnot: Läs även ledaren och reportaget om studieavgifter i Europa.