För mindre än ett år sedan vann hovrättsassessor Karoline Fridolf pris som Juridiska institutionens bästa lärare. Nu får hon och två av hennes kollegor gå.
Anledningen: de forskar inte.
Juridiska institutionen har länge hyrt in tjänstemän från hovrätten, så kallade hovrättsassessorer. De har arbetat som lärare och varit mycket populära bland studenterna på Juridicum. Eftersom de kommit direkt från arbetslivet har de kontakter och stor praktisk erfarenhet – något som studenterna och kåren värderat högt. Institutionen har dock beslutat att man ska sluta hyra in dessa tjänstemän från hovrätten.
– Studenterna borde ha fått säga sitt. Det här har inte gått rätt till. Man har inte fattat ett formellt beslut i fakultetsstyrelsen eller något annat organ där studenterna är representerade. Då hade kåren kunnat jobba emot det, säger Juridiska föreningens ordförande Angela Youssefi.
”Mänskliga lärare”
Hon är oroad över utvecklingen och tror inte att hovrättsassessorernas kompetens går att ersätta.
– De kan ge exempel från rättegångar de varit med om och hänga upp teorin på praktiska exempel. De har pedagogiska poänger och är mänskliga. Många andra lärare bara rabblar paragrafer, säger hon.
Särskilt Karoline Fridolf har utmärkt sig. Förra året vann hon Juridiska föreningens årliga pris för bästa lärare. Och kåren har nu nominerat henne till universitetets stora pedagogiska pris som Lus delar ut.
När Lundagård kontaktar Karoline Fridolf säger hon sig inte ha några synpunkter på hur hon behandlats av institutionen.
– Den viktiga frågan är: ska man ha praktiker i utbildningen eller inte? säger hon.
Inte av kostnadsskäl
Prefekt Bengt Lundell håller inte med om att kåren inte har fått säga sitt.
– Det har funnits en tydlighet i diskussionen. Det finns inget hemlighetsmakeri. Beslutet tas i budgeten, men jag har rätten att förhandla med hovrätten.
Bengt Lundell menar att avvecklingen av funktionen med hovrättsassessorer började redan år 2000. Problemet är att studentrepresentanterna byts ut varje år, anser han.
– I fjol sparade vi 5-6 miljoner kronor, en del av det var neddragning på hovrättsassessorer. Men det är inte primärt av kostnadsskäl vi drar ner på dem. Samma pengar blir till lektorsvikariat, säger han.
I stället är anledningen att hovrättsassessorerna inte bedriver någon forskning. Institutionen vill ersätta dem med lektorer som forskar.
– Hovrättsassessorerna är utmärkta lärare men de är inga akademiker. Vi växlar över mot mer vanliga akademiska lärare, säger Bengt Lundell och tillägger att även situationen för institutionens doktorander spelar in. De vill kunna få anställning efter disputationen.
Han tror inte att beslutet kommer att påverka juristutbildningen.
– Man kommer inte att uppleva förändringarna som så stora. Praktikerinslaget kommer vi ha kvar, det är viktigt. I den mån det behövs får vi ju hyra in folk, säger han.
”Omöjliga att ersätta”
Juridiska föreningens ordförande Angela Youssefi är dock mer pessimistisk.
– I en extremt teoretisk utbildning försvinner nu ännu ett verklighetsinslag. Det blir omöjligt att ersätta dem, säger hon.
Juridiska föreningens styrelse kommer nu att ta ställning till hur man ska driva frågan vidare.