Studenterna på förlags- och bokmarknadskunskap och författarskolan i Lund ger ut fem böcker tillsammans.
Det firades med vin, snittar och högläsning på Kulturanatomen.
Du är min syster, min allra käraste. Hon är sjukdomen i dig. Jag undviker att röra vid henne. När man gör det ryggar du tillbaka. Som om jag spottat henne i ansiktet. Man säger mig att det går över. Men jag vet. Ingenting sådant går över. Någonting att leva med. Det är vad du är.
Det muntra minglandet stannar av för ett ögonblick. Josefin Bengtsson läser högt för folksamlingen. Bredvid står tvillingsystern Kristin. Tillsammans har de skrivit boken Systerskugga som behandlar svåra händelser som självplågeri och självsvält. Ända sedan de var fjorton år har de velat skriva om sina upplevelser. I dag känns det inte så svårt längre.
Josefin, som går på författarskolan vid Lunds universitet, säger att allt har blivit ordentligt genomarbetat under åren; de har fått distans till händelserna. Tillsammans med fyra andra författare har hon och Kristin fått se sina berättelser i tryck.
Festen på Kulturanatomen denna kalla januarikväll är till för att fira just detta. De fem böckerna är resultatet av ett samarbete mellan kursen förlags- och bokmarknadskunskap och författarskolan.
Bland vinglas, rostbiffsnittar och levande pianomusik träffar jag Malena Brackman, en av studenterna på förlagskursen. Hon berättar att det är första gången detta samarbete genomförs. Fyra till fem studenter har jobbat tillsammans med att ge ut varje bok.
– Det har verkligen varit ett teamarbete. Och vi har fått sköta allt, hela processen från manus till färdig bok, säger Malena Brackman.
Under tidigare delkurser har studenterna fått lära sig olika delar av förlagsverksamheten, för att sedan använda sig av sina kunskaper praktiskt.
– Jag tror det är bästa sättet att lära sig, att verkligen göra något konkret, säger Malena Brackman.
En efter en presenteras författarna för publiken. Camilla Jönsson intar golvet helt klädd i svart och läser ett utdrag ur samlingen I spindelns nät. Hon skriver skräcknoveller, för att som hon säger; ”få syn på monstren som gömmer sig i mörkret”.
Det finns en hel del branschfolk på plats, många av dem föreläser på förlagskursen. Hanserik Tönnheim har undervisat i marknadsföring och distribution.
– Förlagsbranschen är mycket hård och tidigare har utbildningen skett internt på företagen. Men detta är en bred utbildning som fungerar i den skarpa verkligheten utanför universitetet, säger han.
Det verkar eleverna hålla med om. Magnus Ingvarsson, kvällens värd, konstaterar i sitt välkomsttal att han på kursen för första gången som student har blivit behandlad som en vuxen människa.