Universitetet höll på att erkänna förekomsten av skuggdoktorander.
Men i sista stund ströks medgivandet ur årsredovisningen.
Doktorandombudsmannen uppskattar att det finns runt 100 skuggdoktorander vid Lunds universitet. I nummer ett 2006 intervjuade Lundagård en av dem. Men Lunds universitet vägrar att erkänna att det finns forskarstudenter som inte är antagna till utbildning. I mitten av februari var universitetet dock nära att inta en ny ståndpunkt.
I ett utkast till årsredovisningen för 2005 stod att forskarstuderande inte registreras som antagna förrän efter några terminer vid forskarutbildningen. Detta som en förklaring till att doktorandtiden vid Medicinska fakulteten i snitt bara är 6,4 terminer mot normalt åtta.
Formuleringen hade inneburit att universitetet för första gången skulle ha erkänt att det finns skuggdoktorander.
Men på det sista mötet innan redovisningen skulle klubbas igenom ändrades meningen. I den redigerade årsredovisningen för 2005 står nu i stället att ”ett antal individer ansöker om antagning först efter ett par terminers forskning.”
”Kan inte uteslutas”
Planeringschefen Sten Wennersten som skrev utkastet menar att meningen behövde preciseras eftersom den kunde leda tanken till just skuggdoktorander.
– Vi tror att det är läkare med klinisk tjänst som forskat i sitt jobb och sedan söker in till utbildningen som drar ner studietiden. Vi kan därmed inte utesluta att det finns skuggdoktorander, men vi tror inte att de är så många att de slår igenom i statistiken, säger han.