Två studenter säljer tröjor med universitetets namn.Nu anklagas de för varumärkesintrång
– Vi klantade till det, säger Alexander Widegren som startade försäljningen.
”Lunds Universitet 1666” står det på bröstet. Men det är inte universitetet som står bakom luvtröjorna. Upphovsmän är i stället systemvetarna Björn Gustafsson och Alexander Widegren som hittills sålt runt 200 tröjor.
”Ett olyckligt missförstånd”
Försäljningen startade efter en skidresa då Alexander och hans kompisar tryckte upp tröjor till sig själva. När fler och fler frågade om tröjorna tryckte de nya och så har det fortsatt – fram till november i fjol. Då skickade de ett reklammejl till internationella sekretariatet.
Förhoppningen var att sekretariatet skulle vidarebefordra mejlet till utbytesstudenter. Men det gick inte som de tänkt sig.
Svaret kom i stället från universitetets chefsjurist: ”Ni ombeds att omedelbart upphöra att marknadsföra produkter med Lunds universitets namn, då detta är att anse som varumärkesintrång.”
– Det känns som David mot Goliat, säger Alexander Widegren.
Han och Björn menar att det rör sig om ett olyckligt missförstånd.
– Vi formulerade oss klumpigt i mejlet så det verkade som att vi företrädde universitetet vilket vi inte gör. Det var klantigt, säger Alexander Widegren.
Varumärkesintrång är ett brott som i de allvarligaste fallen kan leda till fängelse i upp till två år. Men universitetet har inte lämnat in någon polisanmälan mot studenterna.
– Lunds universitets namn kan inte användas hursomhelst. Men vi ska träffa tröjförsäljarna och ha en diskussion om hur vi ska lösa det här, säger Susanne Kristensson, chefsjurist på universitetet.
Samtidigt har myndigheten själv slagit sig in på marknaden. Sedan årsskiftet kan man köpa universitetets egna nydesignade luvtröjor.
Snyggt i CV:t
I slutet av mars ska studenterna och universitetets juridiska avdelning ha ett möte. Först efter det vet Alexander och Björn om de kan fortsätta sälja tröjor.
– Det här är bara en hobby och vi har inte tid för några motgångar. Petar de på oss så måste vi lägga ner. Studiemedlet räcker inte direkt till att anlita en advokat, säger Alexander Widegren.
Men även om det blir en motgång nu har de fått blodad tand. Efter studierna vill de fortsätta driva företag tillsammans och att ha drivit ett tvåmansföretag gör sig bra i CV:t.