Situationen för uppsatsskrivare är frustrerande på flera håll inom den samhällsvetenskapliga fakulteten. Nu kräver kåren gemensamma riktlinjer.
Alla som ska ta en kandidat- eller magisterexamen inom ett samhällsvetenskapligt ämne måste under sin utbildning skriva minst en uppsats, något många gånger är samhällsvetarens enskilt viktigaste prestation under studietiden.
I dag är situationen kring uppsatsarbetet minst sagt frustrerande på många av de samhällsvetenskapliga institutionerna. Uppsatsen var tidigare ett större självständigt arbete där du fick regelbundet stöd från handledaren. I dag är det på flera håll tio veckor där du tvingas skriva tillsammans med någon som i bästa fall delar dina tankar om ämne och utformning, där du på sin höjd träffar din handledare tre gånger och där handledaren dessutom är din examinator.
Flera försämringar i förutsättningarna för uppsatsarbetet har skett under det senaste året. Exempelvis har studenterna vid flertalet institutioner inte längre möjlighet att skriva C- respektive D-uppsats individuellt. På ett par institutioner förekommer det att lärare både handleder och examinerar samma uppsats. En situation som skapar en oundviklig beroendesituation för studenten och där det finns exempel på att handledaren har vägrat att i förväg läsa delar av studentens uppsats eftersom det skulle omöjliggöra en rättvis examination.
På en klar majoritet av uppsatskurserna genomförs heller inga kursutvärderingar, trots att högskoleförordningen föreskriver att detta alltid ska göras.
Samhällsvetenskapliga fakulteten och Ekonomihögskolan saknar i dag övergripande riktlinjer för handledning och examination av uppsatser, trots att universitets centrala riktlinjer föreskriver att varje fakultet ska ta fram just sådana. Vi vill att det ska beslutas om övergripande riktlinjer för uppsatsarbetet. Det för att garantera en viss grundläggande nivå i fråga om handledning och examination samt att förutsättningarna för uppsatsen inte ska vara beroende av vilket ämne du valt att läsa.
Det är orimligt att studenterna på detta sätt ska lida för universitetets dåliga ekonomi, och att bristen på samordning ska avgöra om du får skriva en riktig uppsats eller får nöja dig med ett långt PM skrivet utan stöd från en handledare som inte har tid att träffa dig och inte kan hjälpa dig eftersom han eller hon också är din examinator.
Hanna Ericsson
ordförande Lunds samhällsvetarkårs utbildningsutskott