I Malmö blomstrar den unga samtidskonsten. Konstnärer och konstälskare driver flera trendiga gallerier i gamla industriområden.
Följ med på en vårpromenad i den alternativa konstscenen.
Om man tröttnar på att traska fram och tillbaka i Lunds lilla centrum en lördagseftermiddag är det bästa tipset en konstutflykt till Malmö. Men strunta i Konsthallen och de kommersiella gallerierna på Gamla väster. I Södra Malmö finns det flera spännande konstgallerier.
På Rådmansgatan, en bakgata till Triangeln, finner man Galleri 21. Det har visserligen funnits i tjugo år, men har ändå undvikit att kommersialiseras. Galleristen Göran Green satsar på nordisk samtidskonst och har en förkärlek för konstnärer som går mot strömmen.
– Jag vill visa konst som har en egen kraft, något man kanske inte har sett tidigare. Konstnärer som inte sneglar på de stora namnen, förklarar han.
Vid mitt besök, en solig eftermiddag, har han precis öppnat en utställning med reptiler och spindlar som rör sig som om de vore levande.
– De drivs av magneter, förklarar Göran Green och pekar på en geckoödla som krälar realistiskt över en tavla.
Vandringen fortsätter en liten bit bort till Signal på Skolgatan, ett stenkast från Möllan. Det är ett ambitiöst galleri som drivs av två konstnärer och två curatorer. Galleriet är snyggt och extremt samtida. Jag sätter mig på Arne Jacobsens “myranstol” medan curatorn Elena Tzotzi förklarar galleriets koncept.
– Ett kommersiellt galleri har som syfte att representera och marknadsföra ett urval av konstnärer som man har ingått ett långsiktigt samarbete med. Signal curerar utställningar kring olika frågeställningar och fungerar på så sätt mer som en liten konsthall, säger hon.
På Signal visar man gärna utländska konstnärer och i Malmö har galleriet rykte om sig om att inte vara särskilt publikfriande, lite “svårt” rent av.
– Det är en stad med så stora möjligheter, men samtidigt finns det en småstadsmentalitet. En känsla av “vilka är ni som visar sån här konst? Kan ni inte nöja er med det lokala?”, säger Elena Tzotzi som ändå är nöjd över att allt fler hittar till Signal och uppskattar den internationella inriktningen.
Efter två intressanta utställningar passar det fint med en kopp kaffe innan man fortsätter till de lite mer avlägsna gallerierna. På Spångatan ligger det nyöppnade kaféet Kaffe & Konst. Som namnet antyder kan man där köpa dekorativ konst till sin espresso.
Jag sjunker ner i en mjuk soffa och hugger in i en grovbrödsmacka med honungsrostade rotsaker och timjanscrème.
Fortsätter man sedan upp för den långa Amiralsgatan och svänger in på Nobelvägen kommer man så småningom fram till en fabriksliknande byggnad.
Där har ett fyrtiotal konstnärer sina ateljéer och två konstnärsföreningar driver var sitt galleri. På taket, som man når via en ståltrappa på gården, finns det lilla galleriet Wuthering Heights. Det är intimt och vid det här tillfället lite väl mörkt. Konstnären Fredrik Strid ställer nämligen ut några ljusinstallationer som kräver mörker omkring sig för att komma till sin rätt.
– Äsch, det är något som strular med den här, suckar han generat och grejar med ett av verken vars mekanik inte fungerar som det ska.
Det andra galleriet i huset heter Cirkulationscentralen och är både rymligt och elegant.
– De har fräschat upp lokalen rejält, säger Lucia Gustavsson som just nu ställer ut sparsmakade teckningar och fotografier.
Hon är nyinflyttad från Norge och detta är hennes första separatutställning. Liksom på Wuthering Heights är det konstnären själv som “vaktar” utställningarna och tar emot besökarna.
– Dagtid kommer det inte så mycket folk, men vernissagerna brukar vara fulla av festglada människor, säger hon och nickar mot baren i det loungeliknande utrymmet bredvid utställningsrummet.
Om man fortfarande inte fått sitt lystmäte av ung samtidskonst, och inte är för trött i fötterna, kan man gå vidare till ett industriområde i södra Sofielund. Det tar en kvart i rask takt.
Där finns Skånes konstförening och det kommersiella galleriet Elastic. Till skillnad från de flesta andra kommersiella gallerierna satsar Elastic uteslutande på unga konstnärer och representerar flera lokala stjärnskott.