Efter förra årets nedskräpade stadspark fick studentorganisationerna löpa gatlopp i lokala medier – trots att valborgfesten skett spontant.
I år tar både de och kommunen krafttag för att undvika en upprepning.
Förra årets valborgsfirande blev det skräpigaste någonsin, med nedtrampade rosenrabatter och en städnota för kommunen i 300 000-kronorsklassen.
I lokaltidningarna fick ordföranden för både LUS och Kuratorskollegiet svara på varför de inte tagit något ansvar för situationen. Trots att festandet varit spontant och många dessutom varit gymnasister.
”Vi drar inte 10 000 personer”
Även Radio AF, som sänt live från stadsparken i flera år, kom i kläm. Kommunen ville att de i stället skulle sända från centrala idrottsplatsen, där de akademiska lekarna hålls, och gav inget tillstånd för att använda stadsparken. Det slutade med att Radio AF fick sända från stadsparkskaféet.
– Vi vill ju vara där folket är, säger stationschefen Stefan Krantz.
Han fick intrycket att kommunen ställde Radio AF till svars för att det kommit så många festande människor till parken.
– Det är förvisso väldigt smickrande att tro att det är vi som drar dit 10 000 personer, men jag tror inte det är sanningen, säger han.
Men enligt stadsträdgårdsmästare Lars Jacobsson berodde konflikten på ett missförstånd.
– I år har jag förstått att Radio AF tänker engagera sig både på centrala idrottsplatsen stadsparken. Det tycker jag är positivt, säger han.
”En medial konflikt”
Kommunen har länge velat få någon arrangör att ta ansvar för folkfesten som de senaste åren utvecklats till en informell tradition. Men Kuratorskollegiet, KK, som var påtänkta, har inga resurser för ett sådant jättearrangemang. Dessutom står de redan som värdar för de akademiska lekarna, en uppsluppen tävling mellan nationerna.
KK för ändå diskussioner med kommunen och gymnasieskolorna om hur man ska kunna undvika förödelsen vid årets valborg, och kollegiets ordförande Johan Rundberg menar att bilden av osämjan med kommunen är klart överdriven.
– I mångt och mycket är det här en medial konflikt, säger han.
Satsar på fler bajamajor
Förra året satsade KK extra på arrangemanget runt de akademiska lekarna, med musik och öltält, för att försöka locka över studenter från stadsparken. Ingen större skillnad märktes, men KK tror ändå att arrangemanget på sikt kan avhjälpa situationen. I år satsar de ännu hårdare och även Akademiska föreningen är med på ett hörn.
Lars Jacobsson är mer skeptisk.
– Vi provade den strategin i fjol och vi misslyckades med det. Det är möjligt att det går att förändra på sikt, men centrala idrottsplatsen är ju inte en så mysig miljö, säger han.
I stället satsar parkkontoret på att försöka förändra attityden till hur man beter sig i parken. De fixar också fram fler bajamajor, sopkärl, skräpplockare och trälådor som ska skydda rosorna.
Johan Rundberg och Agnes Lidbeck, ombudsman på AF, tycker att det bästa vore i fall kommunen lade en del av pengarna som nu går till städningen på att stödja evenemanget på centrala idrottsplatsen. Man har därför sökt kulturevenemangsbidrag för att kunna hyra in någon stor artist.
– Studenterna är ju Lunds kommuns varumärke och för dem är valborg en jättestor grej. Då måste man hantera det på något sätt från kommunens sida, säger Agnes Lidbeck.