Gör-det-själv-trenden har nått fikarasten.
Lundagård har besökt tre ställen i Malmö vars ägare vill erbjuda ett alternativ till alla McKaféer.
Det var meningen att indiesyntpoparna i Gentle Touch skulle spelat live på Kaffe & Konst den här lördagen, men på dörren sitter en lapp med texten ”Inställt på grund av knäskada”.
– Jag vet inte vad som hade hänt mer än att det var på riktigt. Han är faktiskt på akuten, säger Oscar Villata, en av ägarna till kaféet.
Annars är det här med livemusik något han och kompanjonen Sophia Ersson planerar att satsa lite mer på framöver. De öppnade Kaffe & Konst i december förra året och som namnet antyder vill de bjuda besökarna på något mer än bara den vanliga löpande-band-latten. På de vita väggarna pågår en ständig konstutställning där konstnärerna växlar.
– Vi tyckte alla kaféer i Malmö såg likadana ut, säger Sophia. Antingen designade efter en mall eller raka motsatsen med ett bord och en stol av varje sort. Vi vill vara något mittemellan.
– Och alla serverade samma mat: pesto och mozzarella, säger Oscar. Vi satsar i stället på svenska råvaror och smaker, som krasse och färska rödbetor. Och inget filterkaffe som fått stå en halvtimme på plattvärme, utan nymalt presskaffe.
Ett annat nyöppnat Malmökafé är På Besök. Precis som Kaffe & Konst ligger det en bit utanför centrum. Och av samma anledning:
– Delvis på grund av att det var svårt att få tag på en lokal, säger ena ägaren Anton Cohén.
– Men nu har vi märkt att läget faktiskt är bra eftersom de som kommer hit gör det för att de verkligen vill och inte för att de bara råkade gå förbi, säger andra ägaren Markus Svensson.
Tanken med kaféet är att vara gästernas andra vardagsrum, ett ställe där det är okej att ta en kopp kaffe även sent på kvällen och där man får stanna så länge man vill.
– Det är väl bara tv:n som saknas nu, säger Markus.
Inredningen är färgglad med en fondvägg i rött och en annan målad som en skog bakom en grön soffa. På menyn finns klassiska småkakor som schackrutor och syltkakor, direkt ur Sju sorters kakor. Och läsken som serveras kommer inte från marknadsledarna utan från svenska tillverkare med sorter som hallonsoda och krusbärsläsk. På kvällarna finns även lagad mat och någon gång i veckan spelar olika lokala förmågor live på kaféet.
Mitt bland kebaber och diversebutiker vid Möllevångstorget har Johan Råbrants Kaffebar flyttat in i en före detta tygaffär. Genom stora fönster har man utsikt över torget och den ljusa, stilrena inredningen blir en fräsch kontrast.
– Men det är inte inredningen som är det viktiga utan människorna som kommer hit, säger Johan. Jag gillar verkligen blandningen av folk, att en Kvällspostenjournalist kan sitta och dricka kaffe på samma gång som tre snickare och två zigenska kvinnor.
Hans kaffebar är inte till för timslånga fikastunder utan stället man stannar till på, tar sig en god kopp kaffe för att sedan vara på väg igen. Mer som kaffekulturen i södra Europa.
– Tjugo minuter är gränsen, säger Johan halvt på skämt och berättar att han fått beröm för det goda kaffet av en äkta italienare.