Tre månaders gratis hemförsäkring från Trygghansa – det får alla nya medlemmar i sju lundakårer i höst.
Men inte studenterna som läser humaniora.
– Vi tycker att man skulle ha kollat upp alternativa försäkringar först, säger Ida Andersson, Humanistkårens vice ordförande.
I våras berättade Lundagård att var femte student inte ens vet ifall han eller hon är försäkrad. Men att stå utan hemförsäkring kan innebära en katastrof. För drygt två år sedan brann studenthemmet Flamman i Linköping och de studenter som inte var försäkrade förlorade allt.
Nu har sju av kårerna i Lund slutit avtal med Trygghansa om att ge alla sina novischer tre månaders gratis hemförsäkring. Sedan blir studenterna erbjudna att behålla försäkringen mot betalning, men måste då själva aktivt förlänga den. Den som inte vill ha försäkringen alls kan tacka nej.
Ingen ensamrätt
Men humaniststudenterna blir inte försäkrade. Humanistkåren är kritiska mot flera punkter i avtalet, bland annat att Lus nu bundit sig att inte sluta avtal med något annat försäkringsbolag.
– Det hela gick väldigt snabbt, säger Ida Andersson, och menar att de dessutom hellre sett att samtliga studenter fått rabatt under hela året.
På andra kårer är man inte lika oroliga över att Trygghansa fått ensamrätt.
– Om andra försäkringsbolag kommer med samma erbjudande får man ta ställning till det då, säger Emelie Hult, vice ordförande för Lunds naturvetarkår Luna.
Trots att Luna i skrivande stund ännu inte formellt accepterat avtalet med Trygghansa, är hon så gott som säker på att kåren kommer att tacka ja på nästa styrelsemöte.
– Det är viktigt att bli medveten om att man borde ha en hemförsäkring, och det här underlättar en bit på vägen för nya studenter. Det är en sak mindre att tänka på, säger Emelie Hult.
”Villiga att lyssna”
Även Ida Andersson håller med om att frågan är viktig. För att inte låta sina studenter gå alldeles lottlösa planerar nu Humanistkåren att lägga ut information om hemförsäkringar på sin hemsida.
Men vad gör ni om det kommer studenter som undrar varför andra får en försäkring, men inte humanisterna?
– Om många medlemmar hör av sig är vi villiga att lyssna på dem och ta upp frågan till diskussion, säger Ida Andersson.
Fotnot: Uppgiften att var femte student inte känner till om de är försäkrade kommer från en undersökning som gjordes av Folksam i fjol.