Den danska regeringen bör glömma nästan allt som sagts om att kasta ut svenska läkarstuderande från Danmark. Se i stället till att Köpenhamn och Skåne kan locka dem att stanna i regionen.
Det skriver Keld Broksø, Köpenhamnsredaktör för nyhetsbrevet Rapidus.
Alla, även på den svenska sidan, kan se det orimliga i att över en fjärdedel av de 1 140 läkarstudieplatserna i Danmark i höst ockuperas av svenskar.
Men problemet är inte nytt. Det har bara blivit värre. Utvecklingen ökar bristen på läkare i Danmark och det skadar sjukhusen och patienterna. Närmare 80 procent av de svenska läkarstudenterna väntas nämligen resa hem till Sverige igen efter utbildningen.
De politiska försöken att lösa frågan har hittills misslyckats. Nu måste problemet i stället angripas från ett nytt håll. En viktig del av lösningen bör handla om att få svenskarna att stanna, åtminstone i Köpenhamnsområdet.
I många år har danska läkare tjänat stora pengar på att ta extraknäck i exempelvis Norge. Danmark har alltså ett problem med lönenivåer som måste lösas.
För närvarande råder den märkliga situationen att Danmark har ett universitetssystem som konkurrerar med de andra nordiska länderna, men på arbetsmarknaden förlorar vi slaget.
Det har bland andra statsminister Anders Fogh Rasmussen bekvämt underlåtit att tala om, när han slagit fast att antalet svenska läkarstudenter i Danmark ska minskas. Han har inte sagt ett ord om hur man skulle kunna behålla svenska, färdigutbildade läkare i Danmark.
Men så handlar det inte heller bara om pengar. Det gäller också att göra Köpenhamn och resten av Öresundsregionen till en magnet för karriärmedvetna läkare.
Utöver lönefrågan krävs då också att nivån på utbildningarna höjs genom ett inrättande av långt fler specialinriktade utbildningar i regionen, för att utnyttja den samlade potentialen.
Saken är ju den att det redan finns ett Öresundssamarbete på en lång rad medicinska specialområden, till gagn för båda länder och deras medicinutbildningar. Hjärtläkare är ett bra exempel.
Mindre känt är ett samarbetsavtal mellan Rigshospitalet och Universitetssjukhuset MAS i Malmö för att säkra specialistvård för blödarsjuka i regionen.
Dessutom finns ett ökat forskningssamarbete, som i slutändan gör det mer attraktivt för färdigutbildade läkare att stanna i regionen. Now they are talking!
Blödarsjuka är inte så vanligt, men däremot en komplicerad sjukdom som kräver hög specialkompetens bland personalen. I och med samarbetsavtalet över Sundet skapar man ett nav för utbildning, behandling och forskning.
Är det inte precis det som predikats för Öresundsregionen i minst tio år? Varför inte vända problemet till en styrka i högre grad, när man nu kan?
Det innebär självklart också krav på fler utbildnings- och praktikplatser på sjukhusen i Skåne. Men frågan är om det inte löser sig när det uppstår en win-win-situation?
Med andra ord: Det existerar ett samarbete, som om det utvidgas till långt fler specialistområden kan berika båda parter och bidra till att undanröja de dåliga stämningarna som uppstått mellan Danmark och Sverige.
Det går inte att tvinga svenska läkarstudenter att stanna i Danmark eller Öresundsregionen efter studietiden. Men det går att göra det betydligt mer attraktivt.
Fotnot: Texten har tidigare publicerats i en längre version i nyhetsbrevet Rapidus.