Förre Lundagårdsredaktören Jöran Mjöberg behöll sin nyfikenhet livet ut.
I mitten av september dog han, 93 år gammal.
När tidningen Lundagård firade 85 år i maj förra året var Jöran Mjöberg givetvis med på festen. Och som äldsta redaktör på plats fick han hålla huvudtalet vid middagen. Men Jöran vinkade ihärdigt undan den trådlösa mikrofon som erbjöds honom och fyllde hela Lilla salen med sin kraftfulla plädering för en doktorandtjänst i q-versens poetik.
Enormt produktiv
För det var litteraturen som var hans liv. Sin doktorsavhandling skrev han om det folkliga och det förgångna i Karlfeldts lyrik. Därefter blev världslitteraturen snabbt hans specialitet. Från de isländska sagorna gick han vidare till latinamerikansk, afrikansk och karibisk litteratur. Hans kunskaper var otroligt breda och produktionen enorm. Bara under sina tio sista år gav han ut böcker om medeltidsÂkatedraler, kvinnoöden i vikingatid och amerikansk kultur fram till Lincoln.
Tummade aldrig på kvaliteten
Men han hade höga kvalitetskrav på sig själv. När tidningen inför karnevalen i våras bad honom att skriva en text om sin ungdoms karnevaler, tackade han vänligt nej.
– Jag tror inte att jag kan skriva något intressant på det ämnet, förklarade han.
Jöran Mjöberg var ständigt vetgirig. Som 60-åring lärde han sig spanska på egen hand med hjälp av ett lexikon. Som 80-åring gjorde han månadslånga studieresor till Mexiko. Och in i det sista skrev han flitigt i den ljusa lägenheten på Lagerbrings väg i Lund. Sin sista understreckare levererade han till Svenska dagbladet veckan innan han gick bort.
Tydlig anti-nazist
Jöran mjöberg var redaktör för denna tidning 1936-37 då Hitlers arméer redan marscherat in i Rhenlandet. Men under en tid då flera medarbetare var tyskvänliga drev Jöran Mjöberg en uttalad anti-nazistisk hållning i spalterna.
När han senare lämnade Lund tappade han aldrig kontakten med Lundagård och han uppmuntrade ofta och gärna sina efterträdare.
Min egen klaraste minnesbild av Jöran Mjöberg kommer alltid att vara från den där ljusa majkvällen förra året. Från ett hörn av festen ringde han på sin mobiltelefon.
Han ville inte att färdtjänsten skulle komma riktigt än.
Arkivfoto 2004: Jakob Englund