Spretig höst på Filmstudion

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Indiekult, hämnd och musikal – Filmstudion bjuder på en uppsjö av filmer i det stundande höstmörkret.

Lundagård har tagit sig en närmare titt på utbudet och ringar in höstens höjdpunkter.

Att gå på film är nästan alltid ett nöje, att gå på bra film är ett desto större nöje. I höst kan du se allt från skönsjungande Gene Kelly i Singing in the rain (1952) till den smått instabile Timothy Treadwell i dokumentären Grizzly Man (2005) som Filmstudion visar på Kino i Lund.

Satsar på säkra kort

Filmstudion presenterar ett brett program, men det verkar som att de främst valt att satsa på relativt säkra kort.

Murnauserien, som bjuder på ett fint stycke filmhistoria, är väl värd att uppmärksamma, men kommer inte med några överraskningar. Det samma gäller serien med den koreanske regissören Chan-Wook Park, som rönte stor uppmärksamhet i Sverige och världen över för sin film Oldboy. I serien finner vi, förutom Oldboy, de resterande delarna i Parks hämndtriologi, Sympathy for Mr. Vengeance och Lady Vengeance, där Lady Vengeance nog får anses vara den mest dynamiska av de tre filmerna.

Murray i sin vanliga roll

Även Jim Jarmuch Coffee and Cigarettes, med den i vissa kretsar kultförklarade scenen mellan Tom Waits och Iggy Pop, kan ses på Filmstudion i höst, i en serie på nio filmer av Jarmuch. I serien återfinns också hans senaste film Broken Flowers, där amerikansk indiefilms kelgris Bill Murray återigen porträtterar en medelålders man vars liv är på glid. Även om man ibland kan bli trött på Murrays släpande, ironiska rolltolkning levereras här ett gäng personporträtt av skådespelerskorna Sharon Stone, Jessica Lange, Tilda Swinton och Frances Conroy som gör filmen väl värd ett besök.

Något som lättar upp stämningen i programmet än mer är Filmstudions musikalsatsning. Har du inte tidigare sett Dorothy slå ihop klackarna för att bege sig hem till Kansas finns chansen nu. Trollkarlen från Oz är en film var människa med det minsta lilla gnutta av fantasi kvar borde uppleva.

Inte bara män

Det är också kul att återse Susanne Biers danska realism på spelschemat och Margarethe von Trotta, som med sin skildring av förintelsen skrivit in sig i den tyska filmhistorien. I en höst nästintill bestående av idel män, känns det befriande att veta att filmvärlden inte är helt homogen.

Höstens filmer må vara säkra kort, men det är med stadig hand de spelas ut – och dessutom plockar några poäng.

Text: Isabella Salomonsson
Pressbild: SF