Humanister och teologer kommer i dag att demonstrera på universitetsplatsen mot hur pengar fördelas mellan olika utbildningar på universitetet.
– Att våra utbildningar är så nedprioriterade rimmar illa med universitetets mål om att ha utbildning som håller högsta kvalitet, säger Ida Andersson, vice ordförande för Lunds humanistkår.
Humaniora- och teologistudenter är trötta på att vara värda minst av alla.
Det menar deras studentkårer som i dag på universtetsplatsen kommer att demonstrera sitt missnöje mot hur universitetet fördelar sina resurser. Det sker i samband med att utbildningsdepartementets statssekreterare och förre universitetsdirektören Peter Honeth kommer till Lund för att presentera regeringens budget.
– Anledningen till att vi valt att gå ut så här är den desperata situationen. Resurstilldelningssystemet får direkta konsekvenser som inverkar allt mer negativt på våra studenters studiesituation, säger Ida Andersson, vice ordförande för Lunds Humanistkår.
”Nästan enbart självstudier”
Hon menar att humanister får betydligt mindre lärarledd tid än flera andra studentgrupper. För humanister och teologer rör det sig normalt om cirka 10 procent av tiden på en kurs som är lärarledd, medan teknologer har upp emot 75 procent lärarledd undervisning.
Men måste inte de tekniska utbildningarna få kosta mer.
– Det är klart att naturvetenskaplig och teknisk utbildning måste få kosta om de har laborativ verksamhet. Men samtidigt kan man ha laborativ verksamhet även i språkutbildning. Skillnaderna måste vara motiverade och det kan inte jag se att de är idag, säger Ida Andersson.
Hoppas på ändring nästa år
Bakgrunden till att olika utbildningar anses vara värda olika mycket grundar sig i det budgetbeslut som riksdagen tar. Där tilldelas olika utbildningar olika prislappar. Det är humanister, samhällsvetare, teologer och jurister som delar den lägsta prislappen och förväntas kosta betydligt mindre än de andra studenterna. Vid Lunds universitet sker därefter ytterligare en omfördelning av resurser, där humanister och teologer värderas allra lägst.
Detta hoppas Lunds Humanistkår och Teologkåren kommer att ändras i nästa års universitetsbudget som klubbas i november.