Regeringen slopar a-kassa för studenter

- in Nyheter
@Lundagård

Arbetslösa akademiker får det än magrare framöver. Den nya regeringen slopar möjligheten att räkna studier som grund för a-kassa.

För de 38 000 som i dag får ersättning genom studerandevillkoret återstår att plocka fram sparpengarna ur madrassen. Eller leva på socialbidrag.

I september kom första lönen. Efter två månaders arbetslöshet behövde före detta lundastudenten Erik Andersson inte längre leva på sparpengar.

– När jag väl fick min fasta lön hade jag inte mycket kvar, det var ganska knapert, säger han.

Med tretton terminer vid universitetet, inklusive en pol mag i Göteborg och två terminer samhällsgeografi i Lund i bagaget, jobbar han i dag som handläggare på försäkringskassans tandvårdskontor. Arbetet kräver egentligen ingen högskoleutbildning, men Erik tycker ändå han haft tur.

Sparar 600 miljoner kronor

– Jag fick ju jobb redan efter två månader. Annars hade jag nog suttit med a-kassa i dag. Det hade varit ganska tufft, a-kassa är jättelite, jag hade nästan fått flytta hem till föräldrarna för att klara hyran, säger han.

Och tuffare kommer det att bli. I dag får cirka 38 000 arbetslösa akademiker i hela landet a-kassa genom studerandevillkoret, vilket ger den som nyligen avslutat en högskoleutbildning på minst ett år rätt till ersättning efter tre månaders arbetslöshet. Alliansen slopar nu den möjligheten, något som beräknas spara cirka 600 miljoner kronor om året till statskassan.

Socialbidrag nästa nivå

Samtidigt sänks den överhoppningsbara tiden från sju till fem år. Det gör det svårare för den som till exempel först pluggar och sedan är föräldraledig att behålla den a-kassa man jobbat ihop innan studierna.

De som blir utan a-kassa får i stället vända sig till socialtjänsten för att klara sin försörjning.

– Du faller ju ner på nästa försörjningssystem. Pengarna i handen kanske inte skiljer sig så mycket, men socialbidraget är behovsprövat. Det vänder upp och ner på ekonomin, om du har pengar undansparade måste du använda dem först, och så vidare, säger Samuel Engblom, jurist på TCO.

”Att studera innebär en risk”

Men Ulf Nilsson, folkpartiets utbildningspolitiska talman, menar det är ologiskt att betala ut arbetslöshetsersättning till någon som aldrig arbetat.

– Det kan kännas tungt. Samtidigt är a-kassan till för att garantera rent faktiskt förlorad arbetsinkomst, säger han.

Exakt hur de nya reglerna ska utformas är inte klart. I våras tillsatte de borgerliga partierna tillsammans med miljöpartiet en ny studiesocial utredning för att få en helhetsbild av studenternas ekonomiska situation.

– Jag tycker det är viktigt att studenterna har större trygghet än i dag, att de skyddas bättre så att de inte faller igenom olika system. Men att välja att studera innebär att ta en viss risk för att få högre lön och bättre jobb. Det är inte alltid någon biljett till ett jobb, säger Ulf Nilsson.

”Kan avskräcka folk att plugga vidare”

För Erik Andersson gick det vägen. Men han tror att de nya reglerna nog får många att tänka sig för innan de hoppar på högskoletåget.

– När man ändå utbildat sig för att få ett jobb känns det nedslående att man inte får det jobb man vill ha. Kan man då inte få a-kassa får man ta ett jobb som inte kräver någon utbildning. Det kan säkert avskräcka många från att utbilda sig, säger han.

Text: Erik Olausson
Foto: Jakob Rempe