Du är full. De är nyktra.
Lundagård har pratat med människorna som arbetar när studenterna festar.
Här är deras värsta fyllehistorier.
Zenona Sederlin, städerska
Spyor, totalförstörda vaskar och avföring i skålar. Inget förvånar längre Zenona Sederlin, som för sjunde året städar i AF-borgen.
– För det mesta är jobbet kul, jag gillar ungdomar och alla som rör sig här i byggnaden är jättetrevliga. Men när det varit någon stor fest i salarna kan det se fruktansvärt ut nästa morgon. Det ligger servetter, muggar och krossat glas överallt. Ett tag hade vi stora problem med att vaskarna ramlade ner.
Ramlade ner?
– Ja, du vet, tjejen sitter på vasken och resten kan du räkna ut.
Det värsta att städa upp är spyorna, tycker Zenona Sederlin, och sådana finns det gott om lite varstans. Ju större fest, desto fler spyor, är regeln.
Hittar man konstiga saker morgonen efter?
– Oh, ja. Vi har hittat trosor, strumpor och kondomer. En gång efter en bal hittade vi en kille i frack som låg och sov på toaletten. Han hade dragit ner byxorna och använt dem som spypåse, men när vi kom fick han vackert sätta på sig brallorna och gå. Och en gång stod det en skål med bajs i nere i köket.
Men Zenona Sederlin betonar att nästan alla studenter sköter sig och att det har blivit bättre ordning i borgen de senaste två åren.
– Karnevalen var fantastisk. När vi kom tillbaka till borgen hade de städat helt fantastiskt rent och fint.
Tillbaka till fyllehistorierna. Zenona Sederlin minns särskilt en händelse:
– Jag kom hit på morgonen och när jag öppnar entrédörren ser jag en kille som står på avsatsen framför toaletterna och kissar rakt ner i entrén. Haha, han såg ut som en fontän.
Gazmend Tahiri, busschaufför
”En busschaufför, en busschaufför, det är en man med glatt humör”, gnolar Gazmend Tahiri medan fotografen tar bilder på honom. Han gillar sitt jobb, mest för att han träffar så mycket trevliga människor.
– Från Vildanden, Norra Fäladen och Delphi är bussarna smockfulla på helgkvällarna, men alla är så glada så det gör inget. Gazmend Tahiri ger studenterna högsta betyg i uppfostran. För det mesta i alla fall.
– Häromdagen var det ett par som satt längst bak och grovhånglade, de hade nästan sex i bussen. Och ibland sitter folk med huvudet på golvet och spyr. Det kan vara lite jobbigt när de är fulla, de plingar på varje hållplats och sen är det ingen som ska av, de vill bara ta lite frisk luft.
Det är många som röker på busshållsplatsen, och när de är fulla händer det att de glömmer fimpa cigaretten innan de hoppar på bussen.
– Jag minns särskilt en kille, han trodde att han hade släckt ciggen och la den i fickan. Efter en stund börjar det ryka i jackan på honom, det var lite läskigt.
Är det många som somnar i bussen?
– Ja, hela tiden. En gång när jag hade kört bussen till depån efter ett nattpass hittade jag en kille som låg och sov på golvet mellan två säten. När jag väckte honom tittade han yrvaket ut och undrade var alla bussar kom ifrån. Jag fick köra den stackaren hem i min bil.
Noureddin Al-Mossalmani, matförsäljare
En genomsnittlig fredag- och lördagnatt går det åt mellan femtio och hundra falafelrullar på Lunds Grill och Falafel. Allra störst är rusningen efter klockan ett, när festprissarna börjar bli trötta och hungriga.
– Man märker ganska lätt vilka som är studenter, menar han. De uppför sig lite jobbigt när de är fulla, jag tror inte att de tål sprit så bra. Och så beställer de mest falafel, för det är billigast. Men för det mesta är de jätteglada och trevliga, ibland pratar de engelska också, säger Noureddin Al-Mossalmani.
Nattetid får han ofta lite udda beställningar:
– Många frågar efter kebab utan kebab och ibland vill de ha falafel utan falafel. Kanske tror de att det blir 15 kronor billigare?
Hur trött är du på falafel?
– Ganska trött. Men jag måste ändå äta det ibland för att provsmaka så att den är god. Det är viktigt att studenterna får bra falafel.
Klockan fyra på morgonen stänger Lunds Grill och Falafel men det är inte alla som är redo att gå vid den tiden.
– Det brukar ligga ett par stycken och sova i sin mat, men när vi väcker dem och ber dem gå hem så brukar de lyda, säger Noureddin Al-Mossalmani.
Miljan Andric, taxichaufför
– Att köra studenterna från förfesten till nationen brukar vara kul, de är glada och vill ha hög musik och många frågar om de får prata i komradion. När man kör hem dem är det en annan femma, de är jättefulla och somnar ofta i taxin. Sen blir det många bomkörningar också, folk beställer en taxi och sen tar de vilken bil som helst som står utan för nationen, särskilt på Malmö, Helsingkrona och Krischansta, för där står många taxibilar.
Miljan Andric har kört för 121212 i två år nu och fått sin beskärda del av studenter nattetid.
– De flesta gillar att sjunga i bilen, särskilt gamla låtar. Förra veckan körde jag ett gäng som sjöng ledmotivet till ”Mupparna” för full hals hela vägen till Malmö. Samma natt runt klockan fyra plockade jag upp tre killar som ville att jag skulle köra dem till Kastrup, de hade bestämt sig för att ta ett flyg till Spanien, berättar han.
Det händer att nationsbesökare gör av med alla sina pengar under kvällen och när det blir dags att betala taxin försöker de sig på lite byteshandel:
– Många försöker betala med cigaretter eller öl och skyller på att de är fattiga studenter. Festdeltagare från Malmö nation använder ofta en kul metod för att avgöra vem som ska betala – de lägger alla kreditkort i en hög och sen drar de ett som de betalar med.
Miljan Andric har många gånger fått hjälpa överförfriskade passagerare på olika sätt.
– Det var en jättefull tjej som ramlade pladask på gatan så fort hon stigit ur bilen. När jag gick ut och pratade med henne sluddrade hon ”det är lugnt, jag sover här” men jag tyckte lite synd om henne så jag lyfte upp henne och bar henne in i huset. En annan gång körde jag en tjej från Sparta till en nation, och sen slumpade det sig så att jag fick köra henne tillbaka hem också. Vid det laget var hon så full att hon inte längre hade en aning om var hon bodde. Jag fick köra henne till samma ställe där jag plockat upp henne, och säga åt henne var hon skulle gå in.
Timmy Åhrman, väktare
– För det mesta är det ganska lugnt på universitetsområdet nattetid, studenterna brukar sköta sig bra. Men det är väldigt många som ligger och sover på ställen där de inte ska, och jag misstänker att det är annat än studierna som gör dem utmattade. Jag hittar dem mest efter fester på institutionerna, de orkar inte gå hem utan lägger sig var som helst. En gång var det till och med en kille som hade somnat mitt på Getingevägen. Han var väl på väg hem och tyckte det var jobbigt att gå.
Timmy Åhrmans uppgifter som väktare på Securitas är att se till att institutionsbyggnaderna är stängda och att inga obehöriga finns i lokalerna.
– Jag träffar en hel del studenter i mitt jobb och jag tycker att teknologerna verkar ha roligast. De har en helt egen liten värld där borta på Teknis och det är kul att titta på deras upptåg.
John Wang, DJ
För tre år sen inledde John Wang sin DJ-karriär, och det var på nationerna i Lund han hade sina första spelningar. I dag, cirka 800 speltimmar och 20 000 låtar senare, driver han företaget recordspin.se tillsammans med Robert Olofsson.
– Det som utmärker nationerna är att folk är så glada. Gästerna är mer inriktade på att ha kul och mindre på att se snygga och coola ut, jämfört med gäster på vanliga krogar, menar John Wang.
Från dj-båset ser han en hel del raggningsstrategier.
– En kille har jag sett göra samma sak ett par gånger; han går fram till tjejer och drar upp sitt linne och flexar magmusklerna med varierande resultat. Teknologkillar har också en viss teknik ibland, de ställer sig i en ring runt sina offer och dansar närmare och närmare. Det känns nästan som att de har en föreställning om att den med mest spastiska rörelser tar hem tjejen.
-Jag ser många som kör uttröttningstaktiken också, och den fungerar förvånande ofta. Killen går fram till tjejen och stöter lite, hon dissar, efter en stund kommer han tillbaka och så fortsätter det. Till slut orkar hon helt enkelt inte längre och killen får hångla, berättar John Wang.
Han har även noterat en del specifika dansstilar.
– På vissa nationer är det mycket ”vispen”, alltså en knuten näve upp i luften, också vispa runt.
Har du fått några tokiga låtönskningar?
– Flera. Jag spelade på Lunds i somras och klubben var inriktad på ganska seriös dansmusik. En jättesnygg, väldigt trendig tjej kommer fram och frågar på bredaste skånska; ”kan inte du spela Änglahund med Hasse Andersson?”.
Alexander Andersson, bartender
På Herkules Bar där Alexander Andersson jobbar är det full rulle på helgkvällarna, både studenter och ”civila” går dit för att festa.
– Studenterna vill gärna dricka billigt, och de är för det mesta väldigt glada och spontana, berättar han. Men det som utmärker dem är nog att de glömmer grejer. Vi har hittat allt ifrån bowlingklot till sexbrev, men mest är det jackor. De brukar komma in lite skamset dagen efter hämta sin jacka. Särskilt om det är mitt i vintern inser de hur fulla de varit om de lyckats gå hem utan den. Sina kreditkort tappar de också stup i kvarten, vi brukar hitta i genomsnitt fem per vecka, berättar Alexander Andersson.
Det roligaste med att jobba i Lund, menar han, är att det kommer nytt folk hela tiden.
– Man träffar på en hel del färska studenter som gärna vill ge sken av att de varit ute ett tag, de beställer till exempel whisky on the rocks utan is eller en kopp kaffe i glas. Sånt är väldigt specifikt för Lund, jag tycker att det är charmigt.
Till krogen går många för att ragga, och Alexander Andersson minns speciellt en kille:
– Det är likadant varje gång, han är stupfull och går fram och uppför sig otrevligt mot tjejerna. Sist inledde han med att bita sitt för kvällen utsedda ragg på halsen, varefter hon blir arg och skäller ut honom. Det hela slutar dock med att hon bjuder honom på en öl och de går hem tillsammans.
En hel del roliga incidenter har han också varit med om med åren, och de bästa finns samlade i ett gammalt gulnat block.
– En av mina kollegor serverade vid borden utomhus när en kille helt sonika hoppar över avspärrningsrepen. Då hon påpekar att han inte får göra så frågar han; ”ööh, jobbar du här eller?” hon svarar ja och han häver ur sig; ”vad bra, då tar jag en stor stark.”
Foto: Jonas Jacobson & Elias Björn