Kårobligatoriet är mer än en ekonomisk fråga.
Ett avskaffande skulle innebära slutet för studentinflytandet.
Det skriver Bo Nurmi, vice ordförande i Teologkåren.
En fråga som aktualiserats i och med maktskiftet i Sverige är huruvida kårobligatoriet kommer att röstas bort. I artikeln ”Nu hotas obligatoriet” (Lundagård 7/2006) ligger fokus på de ekonomiska effekter ett sådant beslut skulle medföra.
Den ekonomiska aspekten är uppenbar, men är för studenter en bisak. Vad som däremot inte är en småsak är förlusten av det reella inflytande som dagens kårer faktiskt har över sina respektive fakulteter/institutioner/ämnesområden. Att ta bort kårobligatoriet skulle i de flesta fall leda till att studenterna tappar mandat i beslutande råd/nämnder/styrelser, vilket vore en katastrofal effekt.
Förlust av inflytande stora problemet
Förlusten vore inte bara illa för studentinflytandet, utan även för universitetet eftersom dagens kårer trots allt är med och utformar sina respektive utbildningsområden och därmed bidrar till ett studentperspektiv och en breddning som annars inte skulle existera.
Förlusten av inflytande är alltså det stora problem vi eventuellt står inför. Det går inte att komma ifrån att oavsett hur välmenande ledningen på en fakultet/institution än är så måste obligatoriet finnas för att säkerställa en kanal, så att studenterna genom förtroendevalda kan komma till tals.
Tar ingen moralisk ställning
Visst kan man mena att en god studentkår i en framtid utan obligatorium kan få många medlemmar och därmed tillskansa sig röster i beslutande organ. Men jag är övertygad om att många fakulteter och institutioner skulle mena att så länge kåren inte representerar en majoritet av studenterna
finns det inget skäl att lyssna.
Jag tar själv inte ställning till vad som är moraliskt rätt eller fel. För mig handlar det inte om kårobligatorium eller ej:
Nej, det är inte en fråga om vare sig ekonomi eller moral. Det är en fråga om ett Sverige med studentinflytande – eller utan.
vice ordförande för Teologkåren vid Lunds universitet