Läkarutbildningarna i Malmö och Lund slås ihop.
Och sjuksköterskestudenterna riskerar att förlora externa föreläsare.
Det kan bli resultatet efter att Medicinska fakultevten gått back med 200 miljoner kronor.
Under flera år skenade kostnaderna för forskning och forskarutbildningen på medicinska fakulteten. Men när dekanus Bo Ahrén nu drar i nödbromsen får även studenterna vara med och betala priset.
Sparförslaget är hårt. Fakulteten ska minska de löpande kostnaderna med 25 miljoner kronor per år och samtidigt betala tillbaka 100 miljoner kronor på fem år.
Oroad över föreläsare
Neddragningen sker främst på forskning och administration. Men besparingsförslagen innefattar också indragna externa föreläsare för studenterna. Annie Assarsson, ordförande för Vårdvetenskapliga studentkåren, är rädd för att det kommer att leda till sämre kvalitet på sjuksköterskeutbildningen.
– Vi kommer absolut att påverkas. Flera av våra lärare är inte ute på sjukhusen utan undervisar bara på skolan i sina specialområden. De externa föreläsarna är dyrare men kan lättare hålla sig uppdaterade eftersom de arbetar ute i en sjukhusmiljö där information och kunskap hela tiden ändras, säger hon.
Kan tvingas pendla
Läkarstudenterna kan också drabbas då det planeras för en framtida hopslagning av läkarutbildningarna i Lund och Malmö. Bland annat kommer 40-45 professurer att försvinna när de nuvarande professorerna går i pension och tjänster som i dag både finns i Lund och Malmö slås samman till en.
– Ett negativt scenario hade varit om alla läkarstudenter tvingas pendla mellan Malmö och Lund. Det tror jag inte att studenterna är beredda på när de blivit antagna på andra premisser, säger Mikaela Dolk, ordförande för Medicinska föreningen.
Ingen frågade studenterna
För att undvika att studenter blir oroliga har föreningen gått ut med e-post till samtliga läkarstudenter där man poängterar att studentrepresentanter kommer att finnas med i den särskilda nämnd som ska utreda sparförslagen.
– Vi är inte rädda för att protestera högljutt och det har jag också sagt till fakultetsledningen. Men det tråkiga är att ingen ens tänkte tanken att fråga studenterna innan förslaget på besparingar sattes ihop, inte ens på ett informellt plan och det är synd, säger Mikaela Dolk.
Kan få positiv effekt
Men hon menar att förslaget också kan få en positiv verkan då läkarstudenterna får insikt i hur båda universitetssjukhusen fungerar.
– I den bästa av världar kommer det att få en övervägande positiv effekt. Just nu är det till exempel väldigt trångt på den kliniska tjänstgöringen. Genom det nya förslaget utnyttjas sjukhusen bättre. När en klass i Lund har föreläsning kan studenter i Malmö dela upp sig så att några gör sin tjänstgöring på sjukhuset i Lund, säger Mikaela Dolk.
Ska öka kvaliteten
Enligt dekanus Bo Ahrén kan en hopslagning av utbildningarna på många vis vara en fördel för fakulteten.
– Vi kommer inte att tjäna något på att slå ihop grundutbildningarna, utan de pengar vi sparar kommer vi att använda för att öka kvaliteten. Till exempel har sjukhusen i Lund och Malmö på vissa områden olika profil och genom att samordna utbildningarna får studenterna ett större patientunderlag, säger han.
Nämnden arbetar nu för att se över hur man rent praktiskt ska genomföra besparingarna. Senast i maj ska resultatet presenteras.