Regeringens budget hotar doktorander

- in Nyheter
@Lundagård

Doktorander på Arbetslivsinstitutet riskerar att mista sina tjänster när myndigheten läggs ned. Vem som ska ta ansvar för deras fortsatta utbildning vet ingen.

– Det känns orimligt, säger doktoranden Maria Norstedt.

Arbetslivsinstitutet ska enligt regeringens budgetproposition läggas ned. Ett beslut som kan komma att drabba doktoranderna på institutet hårt.

”Alla anställningar avslutas”

Sammanlagt finns nästan trettio doktorander på institutets olika regionala avdelningar. En av dem är Maria Norstedt. Hon antogs till forskarutbildningen vid Lunds universitet i mars förra året. För henne kan år av förberedelser inför forskningsutbildningen nu få ett oväntat och olyckligt slut. Risken finns nämligen att hon inte får avsluta sin utbildning.

– Arbetslivsinstitutets inställning är att alla anställningar ska avslutas, såväl professorer som doktorander får lämna skeppet, säger Göran Andersson, handläggare på Sveriges universitetslärarförbund.

Ansvarsfrågan osäker

Eftersom doktoranderna inte längre kommer att ha kvar sina anställningar på myndigheten blir det troligtvis upp till de universitet där de en gång antogs att bestämma om de ska få en ny tjänst. Men ingen vet säkert vem som ansvarar för doktoranderna på Arbetslivsinstitutet.

Även Utbildningsdepartementet kan därför komma att spela en roll i deras fortsatta öde.

– Vad jag vet har vi inte haft ett sånt här ärende tidigare. Vi ska uppvakta departementet men ingen vet riktigt vems ansvaret är, säger Göran Andersson.

Han menar att doktorandernas öde kan bli viktigt för att få en klarare bild av vem som egentligen har ansvaret när en doktorandtjänst försvinner. Fallet kan alltså få betydelse som vägledning i framtiden.

– Det är bra att det klaras upp men det känns orimligt att ingen vet vem som ansvarar för vår utbildning i dag, säger Maria Norstedt.

Text: Viktor Ström
Foto: Anna Sigvardsson