Avhopp försvagar studenternas röst

- in Nyheter
@Lundagård

Studentkårernas samarbetsorgan är åter i kris.

Två kårer vill lämna organisationen och nu riskerar studenternas röst gentemot universitetet att försvagas.

Lunds universitets studentkårer (Lus) driver studenternas röst gentemot universitetet centralt. Sedan tidigare står Teknologkåren utanför samarbetsorganet och nu riskerar studenternas röst att bli än mer splittrad.

Styrelserna för både Lundaekonomerna och Juridiska föreningen (JF) föreslår nämligen att kårerna ska begära utträde ur Lus.

– Vi står och stampar i samma spår och i och med att det inte finns tillräcklig samarbetsvilja krävs det någon form av förnyelse, säger Emelie Svensäter, ordförande för JF.

”Annorlunda behov”

Enligt henne grundar sig beslutet på att för mycket tid går åt till att diskutera inre slitningar inom organisationen och att den egna kårens åsikter allt för sällan lyfts fram av Lus.

– Vi har också annorlunda behov eftersom vi är en programkår, säger hon.

Johannes Igelström, vice ordförande för Lundaekonomerna, vill däremot inte kommentera samarbetet inom Lus förrän kårens fullmäktige tagit ställning till frågan. Men traditionellt har de båda kårerna i mångt och mycket samma uppfattning om samarbetsorganet.

Funderat sedan i somras

Den största tvistefrågan inom Lus gäller organisationen. Lundaekonomerna och JF vill ha en slimmad organisation som bara driver konsensusfrågor, medan andra kårer, som Samhällsvetarkåren och Humanistkåren, vill ha fler anställda och möjlighet att driva frågor där inte alla är överens.

Sedan vårens sista ting, då JF:s och Lundaekonomernas hjärtefråga om minoritetsskydd röstades ner med bred marginal, har båda kårerna utrett sitt medlemskap.

– Vi har varit öppna med att vi kommer ta ställning till frågan om utträde i slutet av året, säger Johannes Igelström.

I somras tillsattes en samarbetsgrupp inom Lus för att diskutera hur organisationen ska se ut. Men på tinget i slutet av november stod det klart att gruppens kompromissförslag inte fick något stöd. En besvikelse, enligt Emelie Svensäter.

– Vi tycker att samarbete är väldigt bra, men det har tyvärr inte blivit så här. Just nu känns som att detta är det bästa som kan hända för både oss och Lus, säger hon.

”Känns som ett misslyckande”

Trots att motsättningarna var kända blev flera andra kårer både förvånade och besvikna när beskedet om utträde kom.

– Det är ytterst beklagligt och känns som misslyckande från Lus styrelses sida. Vi har inte lyckats med det vi föresatte oss i våras: att ha en öppen debatt och lyssna på varandras argument, säger Katrin Skatt Gåvertsson, ordförande för Lunds socialhögskolas studentkår.

Annie Assarsson, ordförande för Vårdvetenskapliga studentkåren, håller med.

– Jag tycker personligen att det är jättesynd. Som läget är nu behövs alla kårerna. Förtroendet för Lus från universitetets håll kommer ju inte att bli detsamma, säger hon.

Ingen vill ta skulden

Men ingen kår vill ta på sig skulden för att det gick så här långt.

– I alla fall från vårat håll har vi gjort vad vi kunnat. Vi har varit med i samarbetsgruppen och motionerat om olika förslag på hur man skulle kunna förändra den nuvarande organisation till något som fler kårer skulle kunna trivas i. Men annars tror jag inte, som det ser ut nu, att vi kunnat göra mycket mer, säger Annie Assarsson.

Och från Lundaekonomerna är tongångarna desamma.

– Jag kunde inte ha gjort mer under mitt halvår. Jag tycker att jag har lagt ner oförskämt mycket tid på att hitta nya organisationslösningar och tänka i nya banor för att få en vitalare och bättre organisation, säger Johannes Igelström.

Avgiften kan bli dyrare

Om utträdena blir verklighet kan studenterna som tillhör de kårer som stannar kvar i Lus antagligen räkna med att dagens avgift på elva kronor per termin kommer att höjas. Dessutom blir det svårare för Lus att hävda att de framför studenternas enade röst gentemot universitetet. Det får Katrin Skatt Gåvertsson att reagera:

– Jag vill påpeka att jag tycker det är konstigt att gå ur en organisation som ska påverka Lunds universitet. Det är lite ansvarslöst faktiskt. För utbildningsbevakning på central nivå måste vara något som kårerna ska syssla med, säger hon.

Text: Anna Palmehag
Foto & montage: Jonas Jacobson