”Alla studenter bör få tio poängs praktik”

- in Debatt
@Lundagård

Alla studenter som läser program på universitet och högskolor bör ha rätt till minst tio poängs praktik.

Samtidigt bör universiteten få mer pengar till sina karriärcenter.

Det skriver tre företrädare för miljöpartiet som samtidigt kritiserar regeringens politik.

Den nya borgerliga regeringen gör livet tuffare för arbetslösa akademiker. Hårdare regler kommer att innebära att många arbetslösa akademiker blir utan a-kassa och i stället hänvisas till socialbidrag. Satsningen på akademikerpraktik läggs ner.

Men positiva åtgärder för att förbättra arbetsmarknaden för akademiker lyser med sin frånvaro.

Många arbetslösa akademiker

I Lund är drygt 1 600 akademiker arbetslösa i dag. Många av dem har överhuvudtaget inte kommit in på den arbetsmarknad som de har utbildat sig för.

Den borgerliga regeringen har beslutat att dessa personer inte längre ska kunna få den mycket låga a-kasseersättning som man i dag kan kvalificera sig för genom studier. Regeringen menar att det är en jobbskapande åtgärd. Hur skapas nya jobb i Sverige genom att man tar ifrån människor deras försörjning?

Efter examen är man hungrig efter arbete. Man vill in på arbetsmarknaden, testa sina kunskaper och få en regelbunden inkomst. För många är högskoleutbildningen livets största investering både i tid och i pengar.

Det är häpnadsväckande att arbetsmarknadsminister Littorin och utbildningsminister Leijonborg tror att människor gör denna stora satsning för att sedan vilja ligga på sofflocket och leva på 320 kronor om dagen.

Försämrar även för praktik

När Littorin och Leijonborg försämrar a-kassan genom att ta bort studerandevillkoret och skärpa arbetsvillkoret hänvisar de människor till socialbidrag. De borde i stället satsa på en politik som leder till fler jobb.

Men regeringen väljer att försämra ytterligare genom att också slopa satsningen på akademikerpraktik. Akademikerpraktiken är precis i sin linda och efterfrågan på praktik är stor bland akademiker.

På dagens tuffa arbetsmarknad krävs relevant arbetslivserfarenhet, men hur ska man kunna skaffa sig det om man inte får något jobb? Ett svar kan vara just praktik.

I stället för att ta bort den möjlighet till praktik som finns i dag borde regeringen vidareutveckla programmet så att fler får möjligheten att praktisera.

Alla ska ha rätt till praktik

Det behövs mer praktik, inte mindre. För att komma åt arbetslösheten måste kontakten mellan lärosätena och arbetsmarknaden förbättras. Utbildningarnas innehåll behöver bättre anpassas till efterfrågan på arbetsmarknaden.

Miljöpartiet föreslår att alla studenter som läser på längre högskoleprogram ska ha rätt till praktik motsvarande tio poäng. Fler arbetsgivare, framför allt småföretagarna, måste få upp ögonen för vad högutbildade kan bidra med. Kunniga och kompetenta akademiker kan synliggöra utvecklingspotentialen i ett företag.

Samtidigt får den enskilde studenten både praktisk arbetslivserfarenhet att ta med sig in i jobbsökandet och värdefulla kontakter på arbetsmarknaden.

Karriärcenter på samtliga lärosäten

Vi vill också att lärosätena ska få resurser för att utveckla sin verksamhet för att stötta studenter i övergången från studier till arbete. På sina håll finns så kallade Career Centers som arbetar med att coacha studenter i hur man söker jobb, var man kan hitta arbete och hur man på olika sätt kan stärka sin konkurrenskraft. Denna typ av verksamhet bör finnas på alla lärosäten.

Att ta ifrån utsatta människor deras försörjning skapar inga jobb. Det som behövs är positiva och framåtsyftande åtgärder. Konkreta åtgärder för att ge akademiker bättre förutsättningar på arbetsmarken är möjliga.

Resurserna finns. Vad det handlar om är politisk vilja.

Text: Mikaela Valtersson
ekonomipolitisk talesperson (mp)
Mats Pertoft
utbildningspolitisk talesperson (mp)
Ulf Holm
arbetsmarknadspolitisk talesperson (mp) från LundArkivfoto 2006: Anna Sandberg

Fakta

[checklist]Som miljöpartiets främste utbildningspolitiker den förra mandatperioden gjorde Mikaela Valtersson sig känd för att gärna göra upp med de borgerliga partierna om utbildningspolitiken. ”Socialdemokraterna vill gärna använda högskolan för social ingenjörskonst, i stället för att tro på individen”, sa hon till Lundagård strax före valet i september.[/checklist]