”Hur ska du lösa bostadsbristen, Fredrik Reinfeldt?”

- in Debatt
@Lundagård

Årslånga köer för korridorrum och studenter som tvingas bo på campingplatser.

Det kan bli resultatet när regeringen avskaffar investeringsbidraget för studentbostäder.

Det skriver Elin Rosenberg, ordförande för Sveriges förenade studentkårer


Hur tänkte regeringen när man bestämde sig för att från årsskiftet ta bort investeringsbidragen för byggande av studentbostäder och hyresrätter? Bidrag som faktiskt fungerar som det var tänkt, nämligen att fler som inte har råd att köpa bostadsrätter eller villa får någonstans att bo.

Stress för att hinna innan årsskiftet

Bara för några år sedan var bostadssituationen akut. Köerna till studentbostäder var ofta flera år långa och vid terminsstart fanns det studenter som tältade på närmaste campingplats.

Visst kan det även i dag vara svårt för en ny student att få tag i bostad, men då handlar det oftast om för höga hyror. Köerna har minskat drastiskt på de allra flesta orter och det finns byggplaner på fler studentbostäder. Hur det blir med de planerna återstår att se.

Många bolag hastar nu på för att hinna sätta spaden i jorden innan nyårsklockan slår. De projekt som inte kommit lika långt tvingas avbrytas då kalkylen inte går ihop utan investeringsbidrag. Enligt studentbostadsbolagen var det planerat att bygga 1 500 bostäder nästa år. I princip samtliga är tillbakadragna eftersom bolagen inte är säkra på att kunna erbjuda hyror studenterna har råd med.

Regeringens förslag drabbar inte bara de framtida projekten utan även dagens studentbostadshyror. Hyran för en nyproducerad studentlägenhet på 25 kvadratmeter i genomsnitt är i dag 39 000 kronor per år. Den samlade effekten av borttagandet av investeringsstödet och räntebidragen ger en höjning med 15-20 procent. Hyrorna kommer alltså att hamna mellan 45 000-47 000 kronor per år.

Inte okej att ersätta med ingenting

Som företrädare för Sveriges studenter har jag ingen synpunkt på om regeringen är blå, röd eller grön. Det är de praktiska konsekvenserna för studenterna jag bryr mig om. Om den nya regeringen sitter inne med en ny och mer långsiktig bostadspolitik för dessa är jag den första att heja på. Men det är inte okej att ta bort de lösningar som finns och ersätta dem med ingenting. Då faller vi tillbaka dit vi var för fem år sedan.

Vi vill inte se tältande studenter

Ett tryggt boende är en förutsättning för att klara sina studier, det är en sanning varje student kan skriva under. Att ständigt bo i kappsäck i jakt på ett kontrakt som är både långsiktigt och tillräckligt billigt tar tid och kraft. Kraft som kunde lagts på studierna i stället. Studenter som flyttar till en ny ort eller har familj och barn måste ha möjlighet att få ett vettigt boende. Det handlar om allas möjlighet att studera, men också om kvaliteten på studierna.

Hur ska du lösa bostadsbristen, Fredrik Reinfeldt? Det vill vi studenter veta, för om det inte finns någon plan lär vi återigen se tältande studenter vid terminsstart.

Text: Elin Rosenberg
ordförande för Sveriges förenade studentkårer