Konsten att fylla dansgolvet

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

För de flesta studenter betyder nationerna och Stampus fest. Nästan alla dagar i veckan fylls lokalerna med studenter som vill dricka billig öl.

Men hur bestämmer man om det ska bli schlager eller hårdrock på klubben?

Som student har du massor att välja på i klubbväg, vare sig du vill dansa till funk, pop eller synth.

Och de flesta nationer har fler likheter än skillnader. Trots att trånga källarlokaler och plastglas är norm, lägger de aktiva tid och kraft på att locka gäster och göra klubbarna attraktiva. Och studenterna vallfärdar än till den ena, än till den andra nationen.

Helsingkrona nation har en historia av både upp- och nedgångar. Just nu upplever man ett uppsving och allt fler tar sig dit för att besöka någon av klubbarna. För närvarande kör man houseklubben Stil, Schlagernatt samt latinoklubben el Deseo. Den sistnämnda kommer i vår att ersättas med något nytt och medlemmarna uppmanas att komma med förslag och idéer.

– Vi efterlyser hela tiden koncept för nya klubbar, och sen kan medlemmarna kontakta sexmästeriet och kuratelet. Det viktigaste är att klubben inte är mainstream utan att vi kommer med något nytt, säger Johan Källström, kurator på nationen.

”Vi måste nischa oss mer”

Sofie Gunnarson, Sanna Finnbäck, Vicky Johansson och Hanna Jystrand håller i klubben Schlagernatt. Varannan vecka jobbar de hårt med promotion och marknadsföring för att folk ska ta sig till klubben.

– Cityklubbarna har mycket gratis just genom att de ligger centralt. Vi måste nischa oss mer och skapa en stark profil för att folk ska komma hit, säger Sanna Finnbäck.

Varför schlager?

– Under hösten 2005 provade kuratelet att köra klubb med schlagertema ett par gånger, det gick bra och de började söka efter förmän som ville ansvara för klubben. Vi nappade direkt eftersom vi kände att det var ett koncept som funkade, säger Vicky Johansson.

Klädda i rosa

Klubbens stora dragplåster är Singstar, en karaoke-anläggning där gästerna kan sjunga gamla och nya hits.

– Vi tror att det passar den typen av folk som besöker klubben, säger Vicky Johansson.

Den främsta uppgiften för en klubbförman är att göra klubben synlig. Schlagernatts förmän tog till helt nya grepp för att få uppmärksamhet.

– När vi var ute och afficherade var vi klädda helt i rosa, och så hade vi med oss en bandspelare med schlagermusik, berättar de.

”Inte bara förmännen som ska tycka om klubben”

Medan Helsingkrona är en av de många nationer som byter klubbar ofta, satsar andra på säkra kort som håller länge.

Sydskånskas långkörare är Foxen som har varit igång sen 70-talet med soul och funk i högtalarna. Något nyare är Svartklubben, en hiphopklubb som startade 2003 på initiativ av några medlemmar.

Kurator Andreas Stroucken betonar hur viktigt det är att ha någon som brinner för idén.

– Men vi försöker också se till vad folk vill ha när vi beslutar om klubbar. Det är ju inte så bra om det bara är förmännen som tycker om klubben, säger han.

Samma klubb i elva år

Även Blekingska nationen har hittat sin nisch. I stället för flera olika klubbar har man ofta spelningar med olika band. Sedan länge bygger en stor del av nationens profil på musiken.

– Det finns ett stort musikintresse i nationen och medlemmarna sätter press på vår bandbokare och bandbokarutskottet, säger Blekingskas kurator Niffe Hermansson.

Däremot får man inga förslag om nya klubbar utan håller fast vid Indigo, där det spelats indie och alternativ musik sen 1995. Niffe Hermansson menar att Klubb Indigo fyller ett vakuum i Lunds klubbliv och det är den här typen av klubb medlemmarna vill ha.

Större valfrihet

Studentföreningen Stampus på Campus Helsingborg befinner sig i en annan situation än Lunds nationer. Eftersom Stampus sköter all festverksamhet för studenterna kan man välja lite friare hur klubblivet ska se ut. Lördagkväll är lika med klubbkväll på föreningens lokaler i Villan.

– Lördag efter lån är en klubb som har lite förfeststämning, vi stänger ju klockan två på natten och sen brukar folk vilja dra vidare, säger Caroline Seppälä, ordförande i Stampus.

Varannan lördag kör man en klubb som heter just Varannan lördag och där brukar man ha olika teman på musiken. Barpersonalen klär ut både sig själva och Villan så att det ska passa kvällens tema.

Man har haft latinokväll, dansbandskväll och rockkväll på Varannan lördag, och då är det medlemmarna själva som kommit med initiativ.

– Vi brukar försöka ge studenterna vad de vill ha i klubbväg, men det händer att vi provar nya idéer och ser om det går hem, säger Caroline Seppälä.

Nationernas klubbar sätter profilen

Många studenter väljer nation efter klubbarna, och dessa överensstämmer för det mesta väl med nationens profil i övrigt. Blekingska nationen satsar sedan länge på indiekids, medan Malmö nation tenderar att locka bratsen.

Men Malmös kurator Johan Ekelund menar att man absolut inte har någon speciell målgrupp i åtanke när man startar nya klubbar. I stället försöker man uppfylla besökarnas önskemål och fylla luckor i klubblivet med nya, unika koncept.

Lounge är just ett sådant, där är musiken lugn och lågmäld och man kan boka en soffgrupp. Det senaste tillskottet i klubbväg är Upper East, en New York-inspirerad klubb som har funnits i ett år.

– Men vi är inte beroende av vilka klubbar som redan finns, vi strävar bara efter att ge folk det de tycker om och vill ha, säger Johan Ekelund.

Text: Katia Nilsson
Foto: Elias Björn