Två nationer vill bygga nytt

- in Nyheter
@Lundagård

Bostadsbristen har länge varit ett stort problem för studenterna i Lund.

Nu tänker både Lunds och Wermlands nationer skaffa fler bostäder till sina medlemmar – men planerna är fortfarande ganska hemliga.


Inom några år kan det bli lite lättare att få tag i en studentlägenhet. I alla fall för medlemmar i Lunds nation. Som planerna ser ut nu kommer nationen nämligen att växa – bokstavligen. Kuratelet har under en tid diskuterat möjligheterna att köpa mark och låta bygga fler bostäder åt nationens medlemmar och i våras kom förslaget upp på bordet igen på allvar.

– Bostadsbyggandet är en del av missionsarbetet för nationen i stort. Men än så länge befinner vi oss bara i planeringsstadiet och ingenting är bestämt. Hittills har vi bara undersökt kommunens möjligheter att bistå oss med hjälp vid ett eventuellt bygge, säger Erik Hellström, kurator för Lunds nation.

Tidigt i planeringen

Hans de Maré, kommunens ansvarige för bevakningen av studentbostadsintresset på kommunal mark, bekräftar att Lunds nation skickat in formella förfrågningar om att, med kommunens tillåtelse och hjälp, få bygga fler studentbostäder. Om projektet klubbas igenom kommer det troligtvis att fortlöpa under en tioårsperiod innan allt står färdigt.

Erik Hellström vill ännu inte uppge hur långt nationen hunnit i planeringen, men berättar att de tittat på en del tomter som kan komma att tillhöra nationen inom ett par år. Var kan han inte tala om.

– Men i planeringen har vi förmodligen ändå kommit längre än en del andra nationer. Dock har vi inte lyckats skrapa ihop några sponsorer än. Och det är ännu för tidigt att säga om det blir fråga om pentry- eller korridorrum.

Det är även för tidigt, menar Hellström, att säga något om hur många studentbostäder som nationen kan tänkas erbjuda i framtiden.

Även Wermlands vill expandera

Men Lunds är inte ensamma om att vilja utöka antalet bostäder. Ambitionen delas av Wermlands, vilket Lundagård kunde berätta om redan förra året.

Om de kommer att bygga nytt själva eller köpa redan befintliga bostadshus är emellertid även det för tidigt att säga.

– Hur det blir beror på vilka möjligheter som ges, säger Wermlands kurator Johan Bengtsson och tillägger att detta är en fråga som väckts nyligen.

Beror inte på kårobligatoriets framtid

På frågan om byggplanerna skulle ha något att göra med kårobligatoriets osäkra framtid svarar båda kuratorerna bestämt nej. Erik Hellström tillägger att bostäder är det som lockar minst nya medlemmar till nationen.

– Nationen och bostäderna ses ofta som två helt olika saker. Dessutom vore det snarare dumt att bygga bostäder om kårobligatoriet försvann, eftersom det bara skulle medföra ökade kostnader samtidigt som de nödvändiga intäkterna försvann, säger han och får medhåll av Johan Bengtsson:

– Kårobligatoriet är en så stor grej att det kommer att påverka all vår verksamhet ifall det försvinner. Vi kommer i alla fall inte att panikköpa bostadshus ifall obligatoriet avskaffas, det vore bara dumt.

Text: Victor Han Herzegh
Foto: Anna Sandberg