Den har satt press på kommunpolitiker i sex år.
Men nu kan tidningen Studentlivs ranking över Sveriges studentkommuner komma att läggas ner.
– Vi valde att inte göra den ifjol, men vi har ännu inte bestämt hur det ska bli i framtiden, säger tidningens vikarierande chefredaktör Ylva Rehnberg.
Lundapolitikerna kan andas ut. Sedan tidningen Studentliv började ranka Sveriges studentvänligaste kommuner har Lund varit stadigt förankrad i botten, senast på plats 36 av 38. Men ifjol genomförde Studentliv inte undersökningen och framtiden för tävlingen är osäker
– En anledning till det är att det blev allt mindre skillnader mellan kommunerna vilket gjorde att det hände mindre och mindre på listan. Sedan spelade det in lite grann att vi bytte chefredaktör ifjol, säger tidningens vikarierande chefredaktör Ylva Rehnberg.
Kan genomföras varje år
På tidningen diskuterar man nu vad man ska göra i framtiden. En idé är att genomföra undersökningen vartannat år i stället för varje år.
– Vi vill inte att kommunerna ska slappna av helt. Vi vill gärna hålla ett öga på dem på något sätt, säger Ylva Rehnberg.
Vilken roll har undersökningen spelat?
– För tidningen har den varit väldigt viktig. Om man googlar på Studentliv handlar 80-90 procent av länkarna om den. Kommunerna som hamnat högt har också använt det i sin marknadsföring mot studenterna. Sen tror jag också att studentkårerna har kunnat använda resultatet för att sätta press på sin egen kommun, säger Ylva Rehnberg.
”Tråkigt om den försvinner”
Andreas Meimermondt jobbar med studentfrågor på Helsingborgs stad som 2005 kom på plats 22 av 38. Han tycker att det är tråkigt att rankingen inte genomförs.
– Det finns behov av en nationell rankning. Om inte Studentliv gör den borde någon annan göra den, säger han.
Men han riktar också en viss kritik mot urvalet i tävlingen.
– Urvalet borde vara bredare. Studentliv ger till exempel poäng för träffar med politiker. Men man mäter inte kvaliteten. Helsingborg har 1,75 tjänster avsatta för studentkontakten, men vi fick inga extra poäng för det, säger han.
SFS utser årets studentstad
Ylva Rehnberg försvarar däremot undersökningen.
– Visst är det svårt att räkna om i siffror hur mycket saker och ting är värda. Men det var väldigt tydliga kriterier och det var också samma personer som genomförde undersökningen år efter år, säger hon.
Om Studentlivs undersökning försvinner blir Sveriges förenade studentkårer ensam spelare på banan med sin tävling årets studentstad. Men till skillnad från Studentlivs undersökning rankar SFS inte landets kommuner utan utser endast en vinnare.