Om du blir klar med dina studier i tid bör du få rabatt på studielånet, föreslås i en färsk utredning.
Syftet är att korta studietiden för svenska studenter.
Det tar allt längre tid för svenska studenter att etablera sig på arbetsmarknaden. En genom-snittlig student i Sverige är 23 år gammal vid studiestarten, vilket är tre år äldre än genomsnittet i EU. Och efter sju år har endast 45 procent tagit examen.
De förlorade skatteintäkter oroade den förra regeringen, som tillsatte en utredning för att få fram förslag för att korta studietiden.
Lånerabatt en morot
I december presenterades utredningen och lånerabatten är ett av förslagen. Det går ut på att en student som slutför sin utbildning inom utsatt tid ska få rabatt på återbetalningen av sina studielån. Lånerabatten skulle fungera som en morot för studenterna, tror utredarna.
– Det ligger i allas intresse att korta ner studietiden. Det har varit vår grund för utredningen, säger regeringens utredare Lil Ljunggren Lönnberg.
Ingen rabatt för studenter utan lån
Än har inget liknande förslag lagts fram för de studenter som inte tar studielån. Men eftersom syftet med utredningen är att få studenter att studera under kortare tid är Lil Ljunggren Lönnberg kluven till en bonus för de studenter som inte tar studielån.
– Att arbeta vid sidan om studierna kan vara både positivt och negativt. Att få in en fot på arbetsmarknaden är positivt samtidigt som ett jobb tar tid från studierna, vilket kan förlänga studietiden, säger Lil Ljunggren Lönnberg.
Förslaget är inspirerat av Norge och Finland som redan har liknande system. Exakt hur stor rabatten kan bli är inte fastställt, men förslaget gäller alla typer av utbildningar, inte bara program.
SFS kritiskt till förslaget
Men förslaget har redan fått kritik av Sveriges förenade studentkårer (SFS).
– SFS jobbar för två sorters förbättringar, antingen vill vi se generella förbättringar för alla studenter, som ett höjt studiemedel. Eller så vill vi se riktade förbättringar till de studenter som har svårast att klara sin utbildning, till exempel mer stöd till studenter med barn. Det här förslaget ger mer stöd åt dem som redan har det bra. För oss är det en felprioritering, säger vice ordföranden Pelle Rödin.
”Inget av problemen löses”
Han har också svårt att se vilka problem lånerabatten skulle lösa.
– En orsak till att studenter inte blir klara med sin utbildning inom utsatt tid är att de inte får tillräckligt med stöd för att klara studierna. En annan orsak är att man hänger kvar av olika skäl. Antingen för att man vill fortsätta eller inte fått något jobb. Eller för att man inte klarar att leva på bara studiemedlet och tvingas jobba samtidigt vilket tar tid från studierna. Inget av problemen löses med lånerabatt, säger Pelle Rödin.
Utredaren Lil Ljunggren Lönnberg förstår kritiken till viss del.
– Jag förstår att förslaget inte bara är av godo. Men vi stänger inte heller dörren för ett höjt studiemedel eller andra åtgärder. Men man måste förstå att ett höjt studiemedel belastar samhället ekonomiskt mer än vad rabatten skulle göra, säger hon.
Än så länge är det oklart om och när förslaget kan bli verklighet. Ungdomsminister Nyamko Sabuni vill inte kommentera utredningen i nuläget.