Det är felaktigt att tro att beslut som rör studenterna enbart fattas på fakultetsnivå.
Lundaekonomernas och Juridiska föreningens beslut att lämna Lus kommer att skada studentinflytandet.
Det skriver företrädare för tio kårer som väljer att stanna i organisationen.
För cirka tio år sedan genomfördes fakultetskårsreformen i Lund, då Lunds studentkår lades ned och ersattes av dagens 17 studentkårer. Lunds universitet gick med på denna nyordning på ett villkor: att studenterna representerades av en enda organisation gentemot universitetet centralt.
Så skapades Lus – Lunds universitets studentkårer. Att Lundaekonomerna och Juridiska föreningen nu står redo att gå ur organisationen kommer att påverka det lokala studentinflytandet negativt.
Lus ger centralt inflytande
En av anledningarna till fakultetskårsreformen var att studentkårerna skulle finnas och verka nära sina medlemmar; det vill säga studenterna på de olika fakulteterna. Resultatet har under de gångna tio åren visat sig i form av stort studentinflytande på institutions- och fakultetsnivå.
Genom Lus har samtidigt Lunds studenter garanterats inflytande på central nivå på Lunds universitet, ända upp i universitetsstyrelsen. Det är till exempel endast därför som det i dag finns beslut på att det är meriterande att vara en god pedagog när nya universitetslärare ska anställas, och det är därför det tas hänsyn till detta i de lärarförslagsnämnder som avgör tillsättningsärendena.
De avsvär sig sitt ansvar
När Lundaekonomerna och Juridiska föreningen nu går ur Lus säger de sig göra det för att fokusera endast på studentinflytande på de egna fakulteterna. Två fakultetskårer avsvär sig härigenom allt ansvar för studentinflytandet på universitetscentral nivå.
Detta måste uppfattas som ett underkännande av hela fakultetskårsreformen och därmed något som går rakt mot de egna prioriteringarna. Att avstå från att representera sina medlemmar gentemot universitetet är att avsäga sig det ansvar studentkårerna har att bära.
Vi stannar kvar
För oss undertecknande kårer som väljer att stå kvar i Lus handlade fakultetskårsreformen i Lund om en möjlighet att komma närmare verkligheten, inte minst i termer av kommunikation och närhet till studenterna och ledningen för respektive fakultet.
Att vara studentkår är för oss att vara med och påverka studenternas situation varhelst det fattas beslut som påverkar den. Av den anledningen kan man svårligen prioritera mellan arbetet på de olika nivåerna – institution, fakultet respektive centralt.
Dessa nivåer sitter ihop och samspelar med varandra, och en aktiv hållning på alla nivåer är en förutsättning för att nå goda resultat vad gäller studenternas utbildningar såväl som studiesociala situation.
Studentkårerna har ett ansvar
Enligt högskoleförordningen har studenterna rätt att vara representerade i alla beslutande och beredande organ inom högskolan. Vi studentkårer har ett ansvar gentemot våra medlemmar, Lunds universitets studenter, att verka i alla de organ som har inflytande över utbildningarna och studenternas studiesociala situation. Att som studentföreträdare anta att alla beslut som rör utbildningen enbart bereds eller fattas på fakultetsnivå är i högsta grad felaktigt.
Avvägning mellan samsyn och möjlighet att agera
I alla organisationer förekommer det olika tankar om och syner på vad organisationen ska göra och hur den ska se ut. Lus har i detta fall inte varit något undantag. Vår vision är och har varit en organisation som på ett aktivt, kunnigt och trovärdigt sätt driver frågor gentemot universitetet centralt.
För detta behövs duktiga och engagerade studentföreträdare som är villiga att lägga ner den tid och det arbete i organisationen som krävs. Givetvis är det önskvärt med en stor samsyn kring vilka frågor man bör driva och hur de bör drivas. I en organisation såsom Lus är det dock uppenbart att en avvägning mellan att uppnå total samsyn och möjligheten att agera ibland måste göras.
Vi tar ansvaret för alla studenter
Det verksamhetsmässiga och finansiella ansvaret ligger nu helt och hållet på oss kvarvarande kårer, och då våra medlemmar. Vi ser behovet av studentinflytandet på central nivå och tror på Lus som organisation. Det är därför för oss självklart att ta ansvaret för att bedriva en verksamhet som kommer samtliga studenter vid Lunds universitet till godo.
ordförande Lunds doktorandkår
Martin Gustavsson
Ordförande Lunds humanistkår
Emelie Hult
Vice ordförande Lunds naturvetarkår
Filip Nilsson ordförande
Lunds samhällsvetarkår
Nima Faghih
vice ordförande Lunds Socialhögskolas studentkår
Johan Rufelt
Malmö Konsthögskolas studentkår
Mikaela Dolk
ordförande Medicinska föreningen Lund-Malmö
Maria Carlström
ordförande Sydsvenska sjukgymnastinstitutets studentkår
Bo Nurmi
vice ordförande Teologkåren
Annie Assarsson
ordförande vårdvetenskapliga studentkåren