LTH-professorn godkände sin frus betyg, trots att det är förbjudet enligt lagen.
– Jag kände tyvärr inte till den här regeln, skriver han i ett e-mail till Lundagård.
På tre skilda kurser som hans fru läste under 2005 och 2006 står professorn, som är anställd på LTH, inskriven som examinator i Ladok. Sammanlagt handlar det om 13 poäng som professorn godkänt.
Enligt förvaltningslagen är det förbjudet för den som är anställd på en myndighet att handlägga ett ärende som rör en familjemedlem. Det betyder att det är jäv om en lärare på universitetet examinerar sitt barn, partner eller någon annan närstående.
Däremot är det tillåtet att undervisa dem.
”Inte helt bra”
Men enligt professorn själv hade han dock inget med själva tentan att göra – både utformningen och rättningen utfördes av hans doktorander.
Hans roll var enbart att skriva under betygslistorna, hävdar han.
– Jag såg inte de tentorna överhuvudtaget. Därför reflekterade jag inte heller över om hennes namn fanns eller inte fanns med på listorna när jag skrev på, säger han.
”Det är olämpligt”
Men enligt Bengt Lundell, universitetslektor i offentlig rätt, är det olämpligt även att skriva på betygslistan.
– När det handlar om någon så nära som ens fru är det fortfarande olämpligt, eftersom misstanken kan uppkomma att han har påverkat resultatet, säger han.
I stället borde han ha bett prefekten att ta över examinationen.
– Det som borde ske nu är att universitetet, alltså området eller fakulteten, får ta ett samtal med den här personen och se vad som hänt, säger Bengt Lundell.
Prefekten: Naturligtvis inte bra
Prefekten på institutionen känner inte till fallet förrän Lundagård gör honom uppmärksam på det.
– Det är naturligtvis inte helt bra, även om det i normalfallet inte händer. Men jag ska ta tag i detta och kolla upp vad som hänt. Jag har inte haft någon tanke på att det skulle hända heller, jag förutsätter att lärare anmäler när en sådan här situation uppkommer, säger han.
Kände inte till reglerna
Själv hävdar LTH-professorn att han inte kände till reglerna och heller inte reflekterade över att det han gjorde kunde vara olämpligt eftersom han inte tänkte på att fruns namn fanns på listan.
– Hade jag känt till reglerna hade jag förstås bett till exempel prefekten om att skriva på betygslistan, säger han.
Han menar också att institutionens ansträngda ekonomi har betydelse i fallet.
– Vi varit kraftigt underbemannade, vilket LTH-ledningen också känner till, så vi har närmast fokuserat på att få saker och ting gjorda snarare än att ta reda på vilka regler som gäller. Detta är ingen ursäkt, bara en förklaring, säger han.
Foto: Henrik Hansen