Teknologkåren har satsat två miljoner kronor i fonder med andelar i vapen- och tobaksindustrin.
Lundagårds granskning visar att få lundakårer har etiska riktlinjer för hur de placerar studenternas pengar.
Teknologkåren är Lunds rikaste studentkår, med placeringar på över sex miljoner kronor i tre olika fonder och en aktieobligation. Genom dessa äger kåren andelar i företag som Swedish Match och Altria (Philip Morris), men även Siemens, Nikon och Mitsubishi, som på grund av sin delaktighet i vapenindustrin svartlistas från de flesta etiska fonder.
Dessutom äger Teknologkåren Ericsson-aktier värda 200 000 kronor – en gåva från företaget som även det har koppling till vapenindustrin.
Förra styrelsens beslut
Placeringarna gjordes hösten 2005 av Teknologkårens dåvarande styrelse. Utgångspunkten var att placeringen skulle ge mer avkastning än ett vanligt bankkonto samtidigt som man inte ville ta stora risker.
Varför valde kåren att investera i fonder med aktier inom vapen- och tobaksindustrin?
– Styrelsen för förra verksamhetsåret valde att investera i lågriskfonder. I dessa fonder ingår väldigt många företag. Men nu koncentrerar vi oss på att hitta en långsiktig lösning som är anpassad efter vår verksamhet och våra värderingar, säger kårordförande Martin Appelgren, som tycker att det viktiga är att satsa på fonder som är lågrisk och sköter sig själva.
Martin Appelgren är tydlig med att syftet inte är att tjäna pengar. Och Alfred Gunnarsson, kårens generalsekreterare och särskilt ansvarig för ekonomin, menar att man måste fråga sig vilka etiska val man vill göra.
– Många av våra medlemmar hamnar på Ericsson efter studierna, så vi är lite klämda, säger han.
Andra frågor prioriteras
Efter investeringarna 2005 beslutade kårstyrelsen att tillsätta en arbetsgrupp för att formulera ett diskussionsunderlag om hur kåren ska placera sina tillgångar.
– Vi vill formulera en tidlös policy. Man ska inte kunna placera hej vilt och vi vill också kunna kontrollera vilka fonder vi placerar i, säger kårens ordförande Martin Appelgren.
Men trots att arbetsgruppen tillsattes i oktober 2005 har den nuvarande styrelsen överhuvudtaget inte diskuterat frågan om en etisk policy.
– Vi vill först ha extern hjälp och i samråd med Nordea och någon annan oberoende skissa på en policy, säger Martin Appelgren.
Det innebär att Teknologkåren, trots att det handlar om miljoner kronor, saknar riktlinjer för hur man ska placera.
– Andra grejer är prioriterade, säger Martin Appelgren.
Gamla investeringar
Men Teknologkåren är långt ifrån den enda kåren i Lunds studentkårer som saknar etiska riktlinjer för hur deras pengar placeras.
Medicinska Föreningen samt Teologkåren har 127 791 respektive 70 000 kronor i fonder hos förvaltaren Catella.
– Vi har investerat våra pengar i Catella som i sin tur förvaltar pengarna. Huruvida Catella kan anses vara etiskt är inte heller en fråga som vi har tagit upp men om vi får uppgifter som motiverar det är det möjligt att vi ser över frågan, säger Bo Nurmi, vice ordförande för Teologkåren.
Han menar att man inte har diskuterat frågan eftersom kåren inte aktivt valt just de aktier som ingår i fonden. I Teologkårens fall rör det sig om ägande i bland annat Ericsson
Och både Medicinska Föreningen och Teologkåren menar att fonderna köptes för flera år sedan, utan någon större tanke på huruvida investeringarna kan anses etiska.
Ingen garanti från Lus
Även kårernas samarbetsorgan Lunds universitets studentkårer (Lus) äger fonder. I fjol placerades 300 000 kronor i obligationer. Det uttalade målet enligt ett styrelseprotokoll var att placeringarna skulle vara etiska.
– Vi ville ha en produkt som minimerar risken men ändå kan ge en avkastning. Det ligger i studentrörelsens själ att det ska vara etiska produkter med solidaritet, jämlikhet och rättvisa som ledord, säger Elisabet Månsson, som var Lus ordförande i fjol då fondplaceringarna gjordes.
I nuläget har Lus 300 000 kronor placerade i en portfölj som bland annat följer värdeökningen på vissa aktier. Det innebär i praktiken att Lus inte äger några aktier direkt, men att om oetiska aktier går bra kan Lus tjäna pengar på det.
– Eftersom det inte är vi personligen som gör de faktiska placeringarna kan jag inte garantera till hundra procent att de är placerade etiskt, säger Elisabet Månsson.
Bara en kår satsar etiskt
Den enda lundakår som medvetet valt att placera sina pengar i en uttalat etisk fond är Lunds Socialhögskolas Studentkår.
– Vi har ett fondinnehav på cirka 14 671 kronor i en fond som heter Eldsjäl Fond AB, säger kårens ordförande Nima Faghih.
Eldsjäl AB är en ideell fond som skänker en del av sitt värde vid årsskiftet till välgörande ändamål. En titt på Eldsjäls fonders innehåll visar dock att denna etiska fond äger andelar i Ericsson, men avstår från att investera i företag med sin huvudsakliga verksamhet i alkohol, pornografi, tobak samt vapen.
Och kåren har hittills förlorat pengar på sina investeringar i fonden.
– Tyvärr är det så att fonden gått back och ligger just nu under ”inköpspris”. Det innebär att det hade varit billigare för kåren att själva skänka pengarna i stället för att kvarstå med kapitalet, men det har inte förts några detaljerade diskussioner om framtidens innehav, säger Nima Faghih.
Fotnot: Anledningen till att Teknologkåren har mer pengar än de andra kårerna är att en del av medlen är avsatta till underhåll av kårhuset samt till en eventuell kapitalinsats när man ska förnya husets hyresavtal.
Foto: Elias Björn