Universitetet låter studentföreningar hyra lokaler billigare.
Men det räcker inte med att medlemmarna studerar. De måste vara med i Akademiska föreningen också.
Lunds universitet tillämpar två olika taxor när de hyr ut lokaler. En används internt inom universitetet och en annan, upp till 50 procent dyrare, för utomstående.
Efter påtryckningar från olika studentföreningar ändrades reglerna 2001 så att också de kan få den billigare hyran. Men det gäller bara om de är erkända av Akademiska föreningen (AF).
– Vad som är en studentförening är svårt att definiera. Vi har valt att använda oss av AF, då har vi något att gå på, säger den tillförordnande universitetsdirektören Hans Modig.
Känsliga uppgifter
Förutom krav på stadgar och verksamhetsberättelser kräver AF bland annat att föreningarna årligen skickar in medlemslistor för att bevisa att minst 75 procent av föreningens medlemmar också är ledamöter i AF.
– Vi har funderat på att ansöka om att bli erkända av AF. Men det har varit diskussion om kravet att lämna in medlemslistor. Det är problematiskt för en politisk organisation, säger Lars Larsson, vice ordförande för Liberala studenter i Skåne.
Känsliga uppgifter
Liknande problem ställdes även Vänsterns studentförbund inför när de ansökte om att bli erkänd studentförening 2003. Efter olika turer med kompletteringar för att få dispens rann ärendet ut i sanden och föreningen har fått fortsätta betala den högre taxan när de hyr universitetslokaler.
– Medlemskap i en politisk organisation är en känslig uppgift, så definieras den till exempel i personuppgiftslagen, säger förre ordföranden Olof Holmgren, som också är kritisk till ett annat av AF:s krav på studentföreningarna: ”Föreningens stadgar och mål får ej stå i strid med Akademiska Föreningens allmänna inriktning, syfte och värderingar”.
Föreningar kan få dispens
Men AF:s ombudsman Kristoffer Sällfors menar att den regeln hittills inte inneburit några problem.
– Den punkten är lite av en brasklapp, om det till exempel skulle dyka upp någon högerextrem förening. Jag har aldrig hört talas om att det kriteriet satt stopp för någon, säger han.
Han ser heller inga större problem med att de politiska studentföreningarna kan få dispens från kravet att skicka in medlemslistor, liknande lösningar har utarbetats tidigare. Däremot håller AF hårt på kravet att minst tre fjärdedelar av medlemmarna ska vara ledamöter i AF.
”Rimligaste lösningen”
Även om samtliga medlemmar i en förening är studenter vid Lunds universitet kan den alltså vägras hyresrabatt. För en förening med 20 medlemmar räcker det med att sex personer är medlemmar i Smålands nation eller studerar på en utbildning utan krav på nationsmedlemskap för att rabatten ska frysa in.
Är det inte lite slappt av universitetet att gå på AF:s bedömning rakt av?
– Jag tycker inte det. Har du något bättre alternativ? Det här är ändå den rimligaste lösningen, säger Hans Modig.