Det våras för konspirationer

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Visst kittlar det till vid tanken på att det kan ha varit välregisserade poliser som mördade Olof Palme eller att CIA var inblandade i attacken mot World Trade Center.

Och lyssna på den här: tänk om det faktiskt inte är en slump att Lundakarnevalen fortfarande aldrig haft en kvinnlig general…

“Skall vi ta

konspirationsteorier på allvar?”

Erik Åsard

Lunds Filosoficirkel, Palaestra 27 februari

En tisdagskväll i slutet av februari anordnar Lunds Filosoficirkel en föreläsning om konspirationsteorier och Palaestra fylls snabbt, nästan till bredden, av filosofiintresserade män i övre medelåldern. Erik Åsard, verksam vid Svenska institutet för Nordamerikastudier på Uppsala universitet, för med åhörarna på en timmes resa i USA:s

kulturhistoria, och framförallt kring politikermorden och konspirationsteorierna kring dem.

Flest teorier kring Kennedymordet

Enligt Erik Åsard har konspirationsteorier troligtvis funnits lika länge som det existerat någon typ av maktfaktor. När någon mördas eller något sprängs i luften har folk i alla tider haft behov av att finna andra förklaringar än de som görs officiella.

I toppen av ligan över antalet konspirationsteorier ligger mordet på John F Kennedy. Händelsen i Dallas 1963 har inspirerat till över 60 olika förklaringar av vem som egentligen är skyldig och vem som egentligen sköt. Såväl CIA och FBI som diffusa grupper som ”det militär industriella komplexet” och ”oljemagnater i Texas” har figurerat. Till och med Lyndon B. Johnson, som efterträdde Kennedy på presidentposten, har utpekats som boven i dramat.

En ensam vettvilling verkar så fjuttigt

Och även i Sverige har vi fått en större benägenhet att misstro officiella förklaringar. Det kulminerade vid Palmemordet, där hela PKK-spåret, som i början vägledde polisutredningen, visade sig vara en konspirationsteori. Sedan följde en rad olika aktörer; RAF, Chilejuntan, CIA, Apartheidregimen i Sydafrika och något så dunkelt som ”Mellanösternkretsar”, i dess kölvatten. Christer Pettersson var den minst troliga av alla.

Att en statsminister skulle mördas av en ensam vettvilling verkar så fjuttigt. Kanske söker vi mer avancerade förklaringar för att kunna acceptera tragedin?

Grånande publik

Det är intressant att höra Erik Åsards redogörelser för de mer eller mindre kända konspirationsteorierna, även om föreläsningen emellanåt blir väl tillbakablickande.

Kanske har det med den den grånande publiken att göra, men en aktuell och angelägen aspekt nämner han mest i förbigående, nämligen att konspirationsteorierna de senaste åren fått stor spridning via internet.

Många teorier kring 11 september-attentaten

I askan av attentaten mot USA den elfte september frodas teorierna likt svampar i regnvåt lövskog. Det har bara tagit drygt fem år att komma upp i samma omfattning som i fallet Kennedy.

Otaliga klipp på videosajten YouTube visar hur stålkonstruktionen i World Trade Center i själva verket förstördes av bomber och vid en Googlesökning på skadorna på försvarshögkvarteret Pentagon framstår det alldeles uppenbart att hålet i byggnaden omöjligt kan vara resultatet av en kraschad Boeing 757.

Den vanligaste teorin är att Vita Huset självt – och kanske till och med presidenten – är inblandade.

Ett kedjemejl som nått många svenska studenter uppmanar mottagaren att skriva in det som sägs vara flygplansnumret för de kraschade planen i typsnittet Wingdings. Då visar sig två torn, ett flygplan och en krasch, följt av en Davidsstjärna.

Varför ingen kvinnlig karnevalsgeneral?

I en värld där alla avstånd blir kortare, men makten allt längre bort, verkar behovet av konspirationsteorier eskalera. Vi behöver själva förstå världen, och kommunicera med varandra, för att sluta känna oss förda bakom ljuset.

Så för dig som vägrar tro att det är slumpen som sätter stopp för en kvinnlig karnevalsgeneral i Lund är det dags att börja laborera. Det gäller bara att hitta filmer, kanske där någon mutar Göran Bexell och karnevalsledningen, lägga ut dem på YouTube och mejla alla du känner…

Text: Emma B Svensson & Julia Åberg
Illustration: Pernilla Danielsson