På Eden är det fritt fram. Men till Sol-centrum är dörren stängd för de politiska studentföreningar som vill ställa upp bokbord eller dela ut flygblad.
Det var under höstens valrörelse som Lunds socialdemokratiska studentklubb blev varse den nybildade institutionens policy om politiska studentföreningar då de nekades att sätta upp ett bokbord i Språk- och litteraturcentrums entréhall. Det slutade med att föreningen ställde upp bordet utanför.
– Men vi har stått på andra institutioner tidigare, så verkar inte finnas någon riktig konsekvens, säger kassören Martin Ljunggren.
Vill gardera sig mot extrempartier
Det är för att gardera sig mot extrema politiska partier som Sol-centrum infört ett generellt förbud för politiska studentföreningar på gemensamma utrymmen, menar institutionens prefekt Eva Wiberg.
– Säger man ja till det ena partiet kan man inte säga nej till det andra, vi måste ha en generell hållning. säger hon.
Men alla institutioner resonerar inte likadant. På statsvetenskapliga institutionen har man aldrig kastat ut någon för att de sysslar med politik.
– Det är lite svårt för en statsvetare att motivera. Vi är mycket liberala på den punkten och har alltid gett tillstånd så länge det inte kolliderar med annan verksamhet. Och jag kan inte se att det har missbrukats, säger prefekt Christer Jönsson.
Skiljer sig mellan områdena
Någon central policy för vad som ska gälla på universitetets allmänna utrymmen finns inte, varje institution har sin egen taktik.
På Juridicum är det till exempel fritt fram för studentföreningar att stå med bokbord eller dela ut flygblad så länge man inte har möte eller håller tal. På andra håll är det mer tveksamt.
– Vi har aldrig ställts inför frågan, men vi skulle nog också neka i det läget. Sådan aktivitet gör sig bättre i AF-borgen, menar ekonomihögskolas rektor Allan Malm.
Lärosäten har JO-anmälts
Det är inte första gången frågan om vem som ska ha tillträde till universitetens allmänna utrymmen varit på tapeten.
I samband med valet 2002 JO-anmälde Socialdemokratiska Studentförbundet bland annat Handelshögskolan, Stockholms universitet och Kungliga tekniska högskolan eftersom dessa vägrat ge förbundet tillstånd att sprida sitt budskap i högskolornas lokaler. Förbundet stödde sig bland annat på högskoleförordningen men fick ändå avslag av Justitieombudsmannen.
– På Malmö högskola blev s-studenterna utslängda ganska nyligen, det är uppenbarligen inte något som är begränsat till Lund, säger Olof Holmgren, förre ordföranden i Vänsterns Studentförbund i Lund.
”Det handlar om principer”
Föreningen blev nekade tillträde till Sol-centrum i april förra året.
-Det handlar om en principiell fråga, om man har rätt som demokratiskt organiserad studentförening att närvara på universitetet, menar Olof Holmgren.
Men Eva Wiberg tycker inte att institutionen genom sin hållning tystar det politiska samtalet på universitetet.
– Det finns ju oändligt många andra möjligheter för dessa föreningar att propagera för sina åsikter, säger hon.
Foto: Emil Albihn Henriksson